Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halk Düşmanları ve Ahlaki Panikler

Stanley Cohen

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her toplum sapkınlığa neyin sebep olduğuna dair bir dizi fikre- örneğin, bu davranış bir hastalıktan mı yoksa bilerek, isteyerek mi yapılmıştır?- ve tipik sapkına dair bir dizi imgeye- masum bir delikanlı mı yoksa psikopat bir haydut mu ?- sahiptir ve bu kavramlar söz konusu davranışa verilen tepkileri şekillendirir. Sanayileşmiş toplumlarda,bu tür fikirlere kaynak oluşturan bilgiler her zaman ikinci elden elde edilir. Yani bilgi, topluma medya tarafından işlenmiş olarak ulaşır ve bu da söz konusu bilginin, neyin “haber değeri" taşıdığına, bunun nasıl elde edilmesi ve sunulması gerektiğine dair farklı yaklaşımlara tabi olduğu anlamına gelir.
Medya bu süreçte, hem ahlaki paniğin örgütleyici­si hem de toplumsal denetim sisteminin önemli bir parçası haline gelmektedir. Genç gruplara yönelik stereotipleştirmelerin toplumda hayat bulmasında medya kritik bir rol oynamaktadır.
Sayfa 11
Reklam
Bazı insanlar yeterli ve hoşça vakit geçirme imkanı olmamasını vandalizm ve yıkıcılığın bahanesi olarak görse de, bence bunun sebebi aptallıktan ve diğer insanlara ve toplumun mülküne gösterilmesi gereken saygının eksikliğinden başka bir şey değil.
Sayfa 133Kitabı okudu
Sosyal düzen­sizliğin nedeni, huzursuzluğun ve ahlaki çözülüşün sebebi olarak görülenler, ahlaki girişimcilerin geniş ağı sayesinde bu yönde etiket­lenir, sapkınlık abartılır, paniğe dönüştürülür, sapma genişlemesi veya dalgası yaratılmış olur.
Sayfa 11
Totaliter baskı sistemi arttırıldıkça ve toplumsal denetim mekanizmaları sertleştirildikçe sapma çoğalmasını tetikleyecek medyanın ve siyasal erkin "duyarlılaştırma" ve nefret nesnesi yaratma çabası da ağırlık kazanabilmektedir.
Sayfa 20
Dolayısıyla siyasal şiddetin yönelimi başta olmak üzere, tekinsizliğin kol gezdiği, birta­kım sabitliklerin gelişmediği bir toplumsal iklimde, her an her birey veya grup suçlu şekilde damgalanabilme, şeytanlaştırılabilme ve ahlaki panik konusu olma ihtimaline sahiptir.
Sayfa 19
Reklam
Her değişim istenci; gerek ge­leneksel kültürde, gerekse egemen iktidarın tüm bileşenlerinde riskli görülebiliyor, kimi zaman da "sapma" olarak tanımlanabiliyordu. Ahlaki panik kavramını doğurtan ve sosyal bilimcilerin gündemine girmesine yol açan toplumsal bağlam da bu genel çerçeve oluyordu.
Sayfa 10
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.