Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Harâbât Karşısında Namık Kemal

M. Kaya Bilgegil

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ziyâ Paşa'da adının unutulmaması için büyük bir arzû vardır; bunu sağlayacak değerde eser vücûda getiremediğinin de farkındadır. Kıtmîr, hayvân olduğu hâlde erbâb-ı kemâle hizmet etmek suretiyle bu dünyada nâmına "ikba" etmenin yolunu bulmuştur. Ziyâ Paşa da kâmil insanlara hizmet ederse ayni neticeye varacaktır. Devlet ve edebiyat adamı olan Paşa, birinci sıfatında ümîdi kestiği veya kesmek mecbûriyetinde bırakıldığı yıllarda, adını devâm ettirecek edebiyat fâaliyeti cümlesinden olmak üzere Harâbât'ı hazırlıyor.
Harâbât müellifi, lisan, husûsiyle onun miyâr-ı belâgat olan şiir bozulursa, toplum da düzenini kaybeder diyor. Hükümdarların şâirlere verdiği ehemmiyeti ise bu sebebe bağlıyor. Ona göre, hükümdarı ölümsüz kılacak şey, isimlerinin şiirlerde yer alabilmesidir.
Reklam
Hayret almış bülbülü bilmem ne etsün nişlesün Ağlasa gül incinür gülse diken ağzın diker NEVRES
Nâmık Kemal Bey, Ziyâ Paşa'yı prensiplerinden ayrıldı diye muâheze ederken; kendisi de, Harâbât sahibi için itham konusu olan işleri yapmak sûretiyle, prensiplerinden uzaklaşmış bulunuyordu.
Nâmık Kemâl'in Eski Edebiyât'a tamâmen vâkıf oluşuna dâir beslenen umûmî kanat hatâlıdır!
Harabât müellifine göre şâirliğin iki şartı vardır. A) İnsanın doğuşla getirdiği kabiliyet, yani günümüze âit pedagojik terimle "istidat". B) İlim ve maârif tahsili.
Reklam
Kitabın Harâbât ismini alması da, şâirlerin meşrebi yüzündendir: Rindân eder anda çok mülâkat Koydum adını anın Haraâbât
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.