Kasım 1996
Zafer Yayınları

Osman SuroğluYazar · 4 kitap
Osman Suroğlu, Türkiye'de ve uluslararası alanda tanınan bir karikatürist, çizer ve grafik sanatçısıdır. 1955 yılında Pertek'te doğmuştur. Eğitimini Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde inşaat mühendisi olarak tamamlamış, kısa bir süre mühendislik yaptıktan sonra ağırlıklı olarak sanat ve karikatür çalışmalarına yönelmiştir. Kariyeri boyunca: Ulusal ve uluslararası birçok gazete ve dergide karikatürleri yayımlandı. Yaklaşık 25 kişisel karikatür ve desen sergisi açtı. Çocuk kitapları resimledi ve grafik tasarım çalışmaları yaptı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası karikatür yarışmasında ödüller kazandı; eserleri Amerika, Japonya, Belçika, Romanya ve Almanya gibi birçok ülkede derece aldı. Suroğlu'nun çizgileri; mizahın yanı sıra insan, kültür, eğitim ve toplumsal konulara odaklanan, daha çok düşünce ağırlıklı karikatürleriyle tanınır. Uzun yıllar Zafer Dergisi ile çalışmış, ayrıca Sakarya'da karikatür eğitimi vermiş ve mizah dergisi yayıncılığı yapmıştır. Sanat yaşamının büyük bölümünü Adapazarı'nda sürdürmüş olan Osman Suroğlu, Türk karikatür sanatının uluslararası alanda ödül kazanan önemli isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.