Osho'dan Aşkî'ye: Bir Arayışın Hikayesi

4 Haziran 2025
Sufi Kitap

2025 47. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2025 18:21
Herkese Selammmmm Yanlışı yaşayarak doğruyu bulanların eserlerini okumak benim için her zaman çok kıymetli olmuştur. Çünkü o satırlarda yalnızca kuru bir bilgi değil, deneyimlerden çıkarılarak ilerlenilen yol, yaşanmışlıklarla olgunlaşmış dersler fark ediyorum. Hippi Nihat da tam olarak böyle bir eserdi. Aslında bir anı defteri gibi kaleme alınmış; sanki yazarı bizlere bir hatıra bırakmak istemiş gibi.. Nihat Özbudun gençliğini 1970’lerde yaşamış. Türkiye’nin sancılı, çalkantılı, arayışlarla dolu o dönemine tanıklık etmiş. Kitapta o yıllara dair objektif bir bakış açısı var. Benim için bu bölümleri okumak hem keyifli hem de öğretici oldu. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk biyokimya mühendislerinden biri olarak ülkeye katkıda bulunmak istiyor, projeler üretiyor. Fakat ne yazık ki karşısına birçok engel çıkıyor. Bunları cesur bir şekilde dile getirmesi bence kitabın en değerli yanlarından biri. Yılmadan, korkmadan yaşadıklarını anlatması, okuyucuya da bir ilham veriyor. Sonrasında Londra’da Hippi akımıyla tanışıyor. O dönemin özgürlükçü ve farklı düşünce tarzına kısa sürede uyum sağlıyor. Çünkü zaten düşünceleri bu yönde olduğu için yabancılık çekmiyor, aksine kendini ait hissediyor. Buradaki gözlemleri, yaşadığı kültürel değişim de okudukça ilgimi çekti. Bir iş için gittiği Hindistan ise hayatında yeni bir kapı aralıyor. Kendi içsel yolculuğuna tanıklık etmek, bizler için de adeta bir içsel keşif gibiydi. Benim için bu kitabı okumak, yalnızca bir biyografiye tanıklık etmek değil; aynı zamanda bir dönemi, bir kültürü ve bir insanın içsel arayışını keşfetmek anlamına geldi. Hippi Nihat’ın yolculuğu, hatalarıyla, arayışlarıyla ve cesaretiyle bana oldukça keyifli bir okuma deneyimi sundu. Sevdim. Hayattayken varlığını bilmeyi çok isterdim. Allah rahmet eylesin.
2025 22. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 11:00
Hippi Nihat kimdir? Ona beden “Hippi” denilmiş? Herkesin bir hayat hikayesi vardır. Lakin Hippi Nihat’ın ki zikre şayan. Osmanlı’nın çöküşünü, kurulan genç cumhuriyeti, İstanbul elitlerini, özel eğitim sistemini, Devlet’in merkezi Ankara’yı öne alarak anlatıyor. Pergelin diğer bir ucu önce Avrupa ‘da İngiltere’ye daha sonra da Asya da Çin ve Hindistan’a kadar uzanıyor. Uyanışın merkezi ise Hindistan. Bu arayış Ankara ve İstanbul da da son buluyor. Hippi Nihat’ın hakkı bulma ve arama ve çabası takdire şayan. Kitabın anlatımını çok beğendim. Gayet akıcı ve sürükleyici. Tam bir hatırat kitabı. sufi yine gönlümüzü doldurdu. Meraklısına tavsiyedir.
2025 23. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 17:59
Bu kitap, sırlı bir rüyanın aynen gerçekleşmiş halidir. Kayıt cihazından bilgisayar klavyesine, oradan da matbaa makinalarına giden bu süreçte kelimenin tam anlamıyla bu rüya ile amel edilmiştir. Ama olacakların düşler âlemine düşmezden evveli de eskilerin güzel deyişiyle "zikre şâyân"dır. Kitabı hazırlayanlar arasında "geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer" kibar kelamını haklı çıkaran pek çok tatlı sohbetlerin birinde geçer Hippi Nihat'ın bahsi. Anlatanın her zamanki selis ve doyurucu ifadelerini hayret ve hayranlıkla takip eden dinleyicinin teklifiyle başlar bu serüven. Anlatan, dinleyenin teklifinin bahse konu şahıs tarafından kabul edilmeyeceğini düşünse de fikri güzel bulur. Hippi Nihat ile bir nehir söyleşi yapmak ve bu renkli hayatı kayıt altına alıp kitlelere yaymak düşüncesi bir müddet sonra, anlatanın rüyasına aynıyla girer; anlatan ve dinleyen bir kayıt cihazı ile güzel bir söyleşi yapar, Hippi Nihat'ın son derece ilginç ve özgün hayat hikâyesi böylelikle kayda alınmış olur. Hippi Nihat'ın bu uzun serüveni bir nevi Hakk'ı bulma ve arama çabasıdır. Ama gel gör ki bu uzun ve zahmetli yolculuk hem Ankara'da hem İstanbul'da manevi çekim merkezlerinin keşfiyle son bulmuş ve berikinde olmayan "kudsi aşk" bütün zerreleriyle işte Anadolu coğrafyasında hem de derinlemesine hissedilmişti. Tabiri caizse bu arayış Hindistan Ashram'ından Karagümrük'teki Cerraî Âsitanesi'nde nihayete eren bir seyri süluke dönüşüverir. Hippi Nihat'ın bu hayat serencamı, âdemoğlunun büyük bir iştahla peşinde koştuğu ve sanki hiç ölmeyecekmiş gibi yapıştığı dünyaya metelik vermeyen bir "modern" derviş öyküsüdür. Maddiyatta obur ama maneviyatta bodur pek çoğumuzun hayatı boyunca -ne acı ve ne hazindir- belki zerresini dahi keşfedemediği sınırsız ve ferahfeza bir âlemin kilidini hiçlikte
Düşünce
Puan vermedi
Bu kitap, kariyerinde başarılı bir mühendis ve teknokrat olabilecekken birdenbire her şeyi bırakıp hakkı bulma ve arama çabasına giren Hippi Nihat’ın hatıralarını anlatıyor. Hindistan’da başlayıp Anadolu topraklarında nihayete eren bu hatırat yalnızca bir dönemin ruhunu değil, bir insanın hakikati arama çabasını, düşüşlerini ve dönüşlerini anlatıyor.