Kayıp Uygarlıklar

Yeditepe Yayınevi

Kayıp Uygarlıklar Serisi
2026 15. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2026 11:41
Hititler kitabını okurken beni en çok etkileyen şey, Anadolu’nun tam kalbinde kurulmuş bu uygarlığın bugün hâlâ ne kadar gizemli kalabildiğiydi. Alacahöyük’te bulunan güneş disklerinden devlet düzenine, savaş stratejilerinden inanç sistemlerine kadar her detay, Hititlerin sadece güçlü bir imparatorluk değil; aynı zamanda derin bir kültür inşa ettiğini gösteriyor. Kitap boyunca özellikle şunu düşündüm: Bugün bile “Eti” kelimesini markalarda, şehir isimlerinde ya da günlük hayatın içinde görmeye devam ederken aslında binlerce yıllık bir mirasın izlerini taşıyoruz. Afet İnan’ın Türk Tarih Kongresi’nde Hititler üzerine yaptığı vurgu da bu bağın neden bu kadar önemli görüldüğünü daha iyi anlamamı sağladı. Anlatım dili ağır akademik bir tarih kitabı gibi değil; merak uyandıran ve okuyucuyu sürekli araştırmaya iten bir havası var. Özellikle II. Şuppiluliuma’dan krallık yapısına kadar verilen bilgiler, “kaybolmuş” denilen bir uygarlığın aslında ne kadar büyük bir etki bıraktığını hissettiriyor. Tarihe uzak olan biri için bile sıkmadan okutabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Benim için bu kitap sadece Hititleri anlatmadı; Anadolu’nun altında hâlâ konuşmayı bekleyen bir geçmiş olduğunu da hissettirdi.
HititlerDamien Stone · Yeditepe Yayınevi · 20264 okunma