Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Horasan Kimin Yurdu?

Faik Bulut

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
kuşkulu bir ''Horasanlı kimliği' ' yaratılmış; bölgede etnik bir birliğin bulunduğu varsayımından hareket edilmiştir. Halbuki bilimsel açıdan aynı toprakta, yazarın deyimiyle ''aynı memleket''te yaşamış olmak; mutlaka aynı etnik kökenden gelmeyi gerektirmez. Mezopotamya'da yaşayan Elam, Akad, Sü­mer, Asuri kavimlerinin kökenleri farklıydı. Halklar beşiği Kafkasya' da farklı etnik kökenden onlarca kavim (Azeri, Gürcü, Abhaz, Çerkez, Ermeni, Çeçen vs ), aynı toprakları paylaşıyorlar. Kavimler mozaiği Anadolu' da; Hurri, Hitit, Eti, Urartu, M ittani, Lidyalı, Frigyalı, Grek, Kürt, Türk, Acem, Arap ve benzerleri yan yana, iç içe yaşadılar. Kız alıp kız verdiler, kardeş oldular. Peki, anılan kavimlerin aynı soydan, aynı boydan geldiklerini söylemek mümkün mü? Hayır!
Tunceli çevresi, Horasan' dan gelen Alevi dedelerinin (Horasan erenlerinin) sığındığı ve yaşadığı bir bölge oldu. Buraya yerleşen Alevi Türkler, kendi Horasan geleneklerini yerli kültürlerle kaynaştırarak, bugünlere kadar yaşattılar.
Reklam
Genelde Islamiyet içindeki Türk tarihi, özelde Alevilik tarihi yazılmak isteniyorsa, öncelikle Mezopotamya ve Iran' daki Islam 'ın serüveni, gelişimi, beslendiği antik kaynaklar ve temas ettiği uygarlıklar; inançsal düzeyde Zerdüştilik, Manicilik, Budizm, Hıristiyanlık, Musevilik ve benzerleri derinliğine irdelenmelidir.
Horasan'ın sözlük anlamı ''Güneşin Yeridir. İslam öncesi inançların bu bölgedeki varlığına işaret eden bir kanıtla kar­şı karşıyayız. Ateşperest Zerdüştiler, Budizm, güneş tapıncına dayanan Mitra ve Şaman inancı mensuplarının bölgede bıraktığı kültürel mirasın definesi/hazinesi gibidir Horasan
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.