Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hüseyin Rahmi Gürpınar

Önder Göçgün

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
« Hüseyin Rahmi hiç evlenmemiştir. Bunun sebebini ise, şöyle açıklar: Yattığım odada başka nefes istemem, sinirlenirim; bunun içindir ki, misafirlikte de kalmam. Efendim, muharrirlerden kim evlendiyse, artık yazamaz olmuştur. Ernest Renan da bekârmış, kendisine sebebini sormuş­lar; «İnsanlar iki kısımdır. Bir kısmı dimağ ile, bir kısmı bedenle çalışır. Ben, birinci kısımdanım.» cevabını vermiş. »
Sayfa 14 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Güzel cevap:
« Avâm (halk) için edebiyat olamazmış.. Ne hezeyan (saçma söz)! Avâm cehl (bilgisizlik) içinde boğulsun, koca bir millet yok olmaya mahkum bulunsun, biz karşıdan seyrine bakalım öyle mi?»
Sayfa 201 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
« Kadınlar arasında geçen çocukluk hayatından kalan başka bir hatıra da şu; Gayet iyi tentene örer, yastık işler, beyaz işi yapar. Heybeliada'daki köşkünü ziyaret edenler, üstadın bu kabil eserlerini de görerek zevk duyarlar. »
Sayfa 14 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Hüseyin Rahmi hiç evlenmemiştir. Bunun sebebini ise, şöyle açıklar: "Yattığım odada başka nefes istemem, sinirlenirim; bunun içindir ki, misafirlikte de kalmam. Efendim, mu­harrirlerden kim evlendiyse, artık yazamaz olmuştur. Emest Renarı da bekârmış, kendisine sebebini sormuş­lar; «İnsanlar iki kısımdır. Bir kısmı dimağ ile, bir kısmı bedenle çalışır. Ben, birinci kısımdanım.» ce­vabını vermiş.’’
« En büyük merakı yün ve tentene örmekti. Çok defa yazı yazdığı masanın başından kalkıp, dinlenmek için tentene ördüğü görülürdü. Yüne gelince: yaprak örgü, fıstık örgü, kâtip çimdiği ve daha akla gelen bütün örgü tarzlarının-romanda olduğu gibi- hakiki üstadı idi. Nakış bilirdi, yastık başı işlerdi.»
Sayfa 18 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Yeğeni Safder Hanım’ın, dayısı Hüseyin Rahmi Bey hakkındaki gözlemleri:
« Temizliği de çok severdi. Elinde eldiven bulunmadığı zaman hiçbir şeye dokunmazdı. Kapı tokmağı veya para gibi şeyleri tutsa, derhal ellerini yıkardı. El sıkmayı sevmez ve el öptürmek istemezdi. Kitaplarına düşkünlüğü ve biraz asabi oluşu, evlenmesine mâni teşkil etmiştir. Kendisine bu açıldığı zaman: - Ben, kitaplarımla evliyim; bu yetişmez mi? derdi.»
Sayfa 17 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
« Hüseyin Rahmi; ilk gençlik yıllarında, «Yazı mesleği karın doyurmaz» diyen ailesinin karşı koymasına rağ­men, bu yolda tam bir azim ve kararlılıkla yürümüş, edebiyat sahasında kendi kendini yetiştirmiş, kalemiyle geçimini sağlamayı, hattâ Heybeliada’daki köşkünü yaptırmayı başarmış ender kişilerden birisidir.»
Sayfa 21 - Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.