Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marakeş’in Portakal Ağaçları

İbn Haldun ve İnsan Bilimi

Stephen Dale

İbn Haldun ve İnsan Bilimi Gönderileri

İbn Haldun ve İnsan Bilimi kitaplarını, İbn Haldun ve İnsan Bilimi sözleri ve alıntılarını, İbn Haldun ve İnsan Bilimi yazarlarını, İbn Haldun ve İnsan Bilimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn Haldun önceki argümanlarını yeniden kurarak şöyle devam eder: "İdrakin dini hukukla hiçbir ilgisi yoktur." Çünkü dini yasa Kur'an ve hadislerden çıkar sandığından doğru bilinir.
Sayfa 109 - Say YayınlarıKitabı okudu
Spekülatif teoloji kalıbı asıldan yanlış bir çeviridir. Felsefi anlamda asla spekülatif olmamış ve İbn Haldun’un vurguladığı üzere, bu kelime esasen "hitabet ve söz biriminden" daha öte bir anlam taşımamıştır.
Sayfa 109 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yalnızca İslami hukukun açıklayabildiği dirilişi anlamak için, mantık kullanılamaz. Aslında mantık, dini hukuka zıt fikirler içerir ve öğrencilerin dini ilimlerde uzmanlaşana kadar mantık çalışmaması gerekir.
Sayfa 109 - Say YayınlarıKitabı okudu
Spekülatif teoloğun temel doğruları ya da mantıksal terimlerle temel öncülleri, Kuran'ın ilahi ve Sünnet'in kutsal olmasıydı. Bu öncüller akıl aracılığıyla çıkarsanmaktan ziyade, inanç temelliydi ve esasen spekülatif teoloji akıl yolunu, ancak inancı teyit etmek için kullanırdı.
Sayfa 108 - Say YayınlarıKitabı okudu
Aristoteles'in dördüncü mantık kitabı, Arapça'dan transliterasyon ile 'el-Burhan Kitabı'..."Burhan," İbn Haldun’un bir argümanı göstererek ve reddedilemez biçimde, yani mantıksal olarak kanıtladığını iddia ettiğinde kullandığı kelimedir. Felsefi terminolojide "burhan" matematikteki basit denklem 2+2=4 ile ifade edilen, zorunlu kanıttır.
Sayfa 108 - Say YayınlarıKitabı okudu
Spekülatif teoloji; İbn Haldun'a göre "inanç gereklerinin savunuculuğunu yapan ve erken dönem Müslümanlar ve Müslüman ortodoksların dogmalarından sapan yenilikçileri yalanlayan, mantıksal kanıtlarla tartışma sürdürme içeren bir bilimdir. El-Eş'ari (936) bu teolojik ekolün en etkili kurucularındandır.
Sayfa 107 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
El-Eşari, Gazali ve Razi'nin yerleşik muhafazakar teoloji geleneğinden bir Müslüman entelektüel olduğunu ortaya koyan, Spekülatif teoloji olarak bilinen disipline yönelik bilgisi ve verdiği değer de bunu kanıtlar.
Sayfa 107 - Say YayınlarıKitabı okudu
İbn Haldun bazı rahatsız edici veya mantıksız rüyaların, iblisten geldiğini belirtir.
Sayfa 107 - Say YayınlarıKitabı okudu
İbn Haldun, Galen'in fikirlerini şöyle temsil eder: Galen'in ve diğerlerinin anatomi çalışmalarından belirtildiği üzere ruh, kalbin sol boşluğundan biriken hassas bir buharıdır. Damarlardan ve atardamarlardan kan vasıtasıyla yayılır ve duyusal algıyı, hareketi ve diğer tüm bedensel hareketleri mümkün kılar. En hassas kısmıysa beyne erişir.
Sayfa 106 - Say YayınlarıKitabı okudu
Tüm adamların [insanların] rüya görüleri esnasında, diğer türlü erişilemez olan ruhani dünyaya, bir şekilde kısa süreli erişim yetisine sahip olduklarını ima eder.
Sayfa 106 - Say YayınlarıKitabı okudu
690 öğeden 451 ile 460 arasındakiler gösteriliyor.