Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kâtibî ve Kutbüddin Râzî Örneği

İbn Sînâ Sonrası Kavram Mantığı

Mehmet Özturan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mantık Nedir? Cürcânî/ Hâşiye
Bu fennin asıl amacı mevcûdâta ilişkin halleri bilmektir. Zira madûmâtın hallerini bilmekle dikkate değer bir yetkinlik elde edilemez. Ne var ki bu ilmin kaide ve kuralları; -madûm olsun, mevcut olsun; mümkün olsun, mümteni olsun- bütün mefhumları kapsamaktır. Bu fennin asıl amacı ise hakiki varlıkların hallerini bilme uğrunda bu kuralları kullanmasıdır. Kimi zaman bu kaideler itibarî mefhumların bilgisi ve hallerini beyan için de kullanılabilir. Zira hakiki varlıkların ahvalini bilmek için itibarî mefhumların bilgisine ihtiyaç duyulur. Bu durumu ifade etmek için denilmiştir ki: İtibarî kavramlar olmasaydı Hikmet batıl olurdu.
Sayfa 114Kitabı okudu
Manalar, kendilerine adlar verilen, dile getirilen, dilde ifade edilen zihinsel suretlerdir.
Reklam
Kavram mantığı, bileşik bir nesnenin özcü bir yaklaşım içinde nasıl tanımlanması gerektiğine odaklanan ve bu amacı gerçekleştirmek için gerekli olan alet kavramları, ayrımları ve kuralları inceleyen klasik mantığın temel bölümlerinden biridir.
Bilinenin bilgisini talep etmek mustahîldir. Diğer bir deyişle hâsıl olanın tahsili imkânsızdır.
Düşünmenin yani bilinen şeylerin bilinmeyen şeylere ulaştıracak şekilde organize edilmesi söz konusu olduğunda hata ihtimali her vardır.
Sayfa 198Kitabı okudu
Bir marifet ve bilgi ya tasavvurdur ya da tasdiktir. Tasavvur ilk bilgidir ve had onun yerine geçen bir şey ile elde edilir. Mesela insanın mahiyetini tasavvur etmemiz gibi. Tasdik ise kıyas veya onun yerine geçen bir şey ile elde edilir.
Reklam
Epistemik/bilgi içerikleri bakımından yanlış ya da zan içeren bilgiler dahi insan zihni tarafından formel olarak tutarlı bir biçimde düzenlenebilmektedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.