Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Farkın Farkındalığı

İhtilaf

Taha Cabir Alvani

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Görüş farklılıklarının faydaları
Niyetler samimi olduğu zaman, görüş farklılıkları verili olayın çeşitli yönleri ve yorumlarına ilişkin daha yüksek bir bilinçlenme sağlayabileceği gibi, bu tür farklılıklar aynı zamanda, entelektüel canlılık ve düşüncelerin karşılıklı olarak birbirini beslemesi sonucunu da doğurabilir
Sahabenin tavrı
Sahabe mümkün olduğu kadar ihtilafa düşmemeye çalıştı. Önemsiz konularda ihtilafa düşmediler Kişisel kaprislerden kaçınma ve takva, ihtilafa düşülen konularda ashabın tek hedefini hakikat arayışına dönüştürmüştü. Hakikatin kendisi ya da biri tarafından dile getirilmesinin, tartışmanın tarafları için bir önemi yoktu. Tartışma esnasında İslami davranış kurallarına sıkı sıkıya bağlı kaldılar. Meseleleri nazikçe ve dostane bir tavır içinde tartıştılar. Kötü ve aşağılayıcı bir dil kullanmaktan kaçındılar. Herbiri karşısındakini dikkatlice dinlemeye hazırdı.
Reklam
İmam Malik e kırk sekiz konuda görüşü soruldu. Bunların otuz ikisine verdiği cevap 'bilmiyorum' oldu.
Bencil arzular bilginin karşıtıdır. Hakikati boğmayı amaçlar. Bu arzuların peşinden gidilmesi, yozlaşmayı teşvik eder, kişiyi sapkınlığa ve hataya sürükler.
Sınırlarını aşmamaları, ahlak ve doğru davranışın standart normları içinde kalmaları kaydıyla, görüş ayrılıkları olumlu ve olağanüstü derecede yararlı olabilecek bir durumdur.
Her kim ilme sahip olmaksızın Kuran ı tefsir ederse, cehennemdeki yerine hazır olsun.
Reklam
HİZİPÇİLİK
Körü körüne takipçilerin ve deneyimsiz kimselerin eline düşen fıkıh ekolleri, hikmet ve yetenek sahiplerinin verdiği fıkhi hükümler ve görüşler, bir tür yarı entelektüel hizipçilik ve yarı fanatizm halinde yozlaştırılmaktadır. Şu yada bu görüşü desteklemek için Kuran ayetleri ve hadisler seçici bir şekilde kullanılmakta ve belli bir hizbin görüşüne uymayan her ayet ya da hadis geçersiz veya nesh edilmiş olarak değerlendirilmektedir. Bu durumun net sonucu, fanatizmin artmasıdır ve böylece yaygın söylemin 'Rabia kabilesinin yabancısı, Mudar kabilesinin doğru sözlüsünden daha iyidir' bir başka ifadeyle ister yanlış ister doğru olsunlar onlar benim insanlarım, olduğu İslam öncesi cehalet dönemine dönülmektedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.