Prof. Dr. Dilek Aslan tarafından kaleme alınan ve Hipokrat Yayıncılık etiketiyle basılan "Halk Sağlığı Bakış Açısıyla İnfodemi Yönetimi", tıp ve iletişim bilimlerinin kesişim noktasında duran, özellikle modern çağın bilgi kirliliği sorununa bilimsel bir çözüm arayan temel bir eserdir.
Kitabın detaylı içeriği ve ele aldığı konular şu şekildedir:
1. Kitabın Temel Konusu ve Motivasyonu
Kitap, özellikle COVID-19 pandemisi sırasında zirveye ulaşan "bilgi salgını" (infodemi) sorununu akademik bir perspektifle inceler. Yazar, pandeminin sadece biyolojik bir virüsle değil, aynı zamanda yanlış, eksik veya yanıltıcı bilgilerin hızla yayılmasıyla da bir mücadele süreci olduğunu vurgular.
2. İnfodemi Nedir?
Kitapta "infodemi" kavramı; bir salgın sırasında, doğru bilginin bulunmasını zorlaştıran, bir kısmı doğru bir kısmı yanlış olan aşırı bilgi bombardımanı olarak tanımlanır.
Information (Bilgi) + Pandemic (Salgın) kelimelerinin birleşimidir.
3. Ele Alınan Başlıca Bölümler
Kitap, infodemiyi halk sağlığı disiplini içinde şu başlıklarla analiz eder:
Veriden Bilgiye Yolculuk: Bilginin nasıl üretildiği ve toplumsal değere nasıl dönüştüğü.
Kavramsal Tanım: İnfodemi, dezenformasyon (kasıtlı yanlış bilgi) ve misenformasyon (hataen yanlış bilgi) arasındaki farklar.
Belirleyiciler ve Kaynaklar: Yanlış bilginin sosyal medya, geleneksel medya ve siyasal bağlamdaki kaynakları.
Olası Sonuçlar: Toplumda artan güvensizlik, sağlık otoritelerine karşı şüphe ve yanlış tedavi yöntemlerine yönelme gibi riskler.
Özel Gruplar: İnfodemiden en çok etkilenen hassas gruplar (yaşlılar, düşük okuryazarlığa sahip bireyler vb.).
4. Yönetim ve Mücadele Stratejileri
Dilek Aslan, kitabında infodeminin sadece bir "susturma" süreci olmadığını, aksine şeffaf yönetim, bilimsel kanıtın sunulması ve sağlık okuryazarlığının artırılması ile çözülebileceğini savunur. Kitap, "transdisipliner" (disiplinler arası) bir çalışma alanı olan infodemi yönetiminde yönetim, mücadele ve önleme stratejilerini geniş bir yelpazede sunar.