Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan Vücudu Tiyatrosu

Maris Wicks

İnsan Vücudu Tiyatrosu Sözleri ve Alıntıları

İnsan Vücudu Tiyatrosu sözleri ve alıntılarını, İnsan Vücudu Tiyatrosu kitap alıntılarını, İnsan Vücudu Tiyatrosu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Böbrekler günde ortalama 2000 litre kan süzer ve kabaca 200 litre sıvı Bowman kapsülünden geçer. Bu sıvının hemen hepsi kana geri verilir ve sadece 1-2 litre sıvı vücuttan idrar olarak atılır.
Sayfa 111Kitabı okudu
Bir şey yiyip içerken beraberinde hava da yutarız. Yuttuğumuz hava oksijen, azot ve karbondioksit gibi gazlar içerir. Bu gereksiz gazlar mideden yemek borusuna itilerek sonunda ağızdan geğirti olarak çıkar. Gazlı içecekler karbondioksit içerir. (İçindeki hava kabarcıkları). Daha da gürültülü geğirmemize neden olan bu gazdır.
Reklam
Gezegenimizde en büyük kalbi olan canlı mavi balinadır; kalbi küçük bir araba boyutundadır.
Ciltte ve eklemlerde de bulunan bir protein olan 'kollajen lifleri' kemiklere bir dereye kadar esneklik sağlar. Kalsiyum ve fosfor elementleri ise kemiğe sertlik kazandırır. Kemiğin ortasında yer alan ilik alyuvarları üretir. İlik, sert kemik ile birlikte mineral kaynağı olarak rol oynar. İki kemiğin karşı karşıya geldiği yere eklem denir. İnsan vücudundaki 206 kemiğin hepsi eklemlerle birbirine bağlıdır. Eklerimizi eğip bükerken sesler çıkabilir. Eklem boşluğundaki sinovya sıvısının içinde kıkırdağın sağlığını korumak için gereken, hücrelerin kullanacağı besleyici maddeler bulunur. Bu sıvı ayrıca karbondioksit ve oksijen gizi gazlar içerir. Eklemi eğip bükerken sıvıya daha fazla gaz girdiği ve baloncukların oluştuğu düşünülüyor. İşte bu baloncukların patlamasını çıtırtı olarak duyuyoruz.
İnsan vücudu, bağırsaklarda yaşayan 1,5 kiloya yakın "iyi" bakteriye ev sahipliği yapar.
Sayfa 153Kitabı okudu
Endokrin Sistem
Hormonlar metabolizmayı, su-tuz dengesini, büyüme ve cinsel gelişimi, hatta stres yanıtını düzenler. Bezler, hormonları salgılayan hücre grupları; hormonlar ise vücudun kimyasal mesajcılarıdır. Epifiz, hipofiz, hipotalamus bezleri beynin iç bölgelerinde yer alır. Hipofiz bezi minicik boyutlarına rağmen endokrin sistemi yönetir. Bu bezlerin işlevi büyüme, metabolizma, enerji kullanımı ve kalsiyum düzeyleriyle ilgilidir. Böbreklerin üstünde şapka gibi duran böbreküstü bezleri böbreklerde su ve tuz dengesini düzenler. Ayrıca acil durumda harekete geçen hormonlar üretir. Pankreas, gıdalardaki şekerlerin parçalanmasını sağlar. İnsan vücudunda 50’den fazla hormon üretilir ve bunlardan her biri farklı bir iş görür. Melatonin, uyku döngüsüne yardımcı olur. Adrenalin, kalp hızını, kan damarları ve havayollarının daralıp genişlemesini ve metabolizmayı düzenler. İnsülin, hücrelerin kandan glikoz emmesine yardımcı olur. Gastrin, mide asidinin salıverilmesini uyarır. Hormonlar yönergeleri vücudun dört bir yanına kan dolaşımıyla ulaştırır. Çok fazla hormonun gelmesi inhibitörün devreye girmesine sebep olur. İnhibitör, gelen hormonun etkisini engelleyerek ya da etkilerini tersine çevirerek vücut dengesini koruyan başka bir hormondur.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
Karbonhidratlar Ekmek gibi tam tahıllı gıdalar kompleks karbonhidratlardır. Sindirim sırasında, kan tarafından kolayca emilebilen bir şeker olan glikoza parçalanırlar. Yağlar ve Proteinler Protein bütün hücrelerinizde bulunur; hücrelerdeki stoku dolu tutmak için proteinli gıdalar yemeliyiz. Yağlar vücudunuza enerji verir, vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Şekerler Basit karbonhidratlar meyve, sebze ve sütü ürünlerinde bulunur; bunlar da glikoza parçalanırlar. Midenin kaslı duvarlarında, sindirim için gerekli asit ve enzimleri üreten binlere minik oyuk bulunur. Ayrıca duvar yüzeyinde mukus üretilir. Mukus, midenin kendi kendini sindirmesini önler! Asit ve enzimler bir arada çalışarak kimüs denen çorba kıvamında bir sıvıya dönüştürür girdiyi; besin maddeleri sıvı haldeyken daha kolay emilir.
Sayfa 88 - Sindirim SistemiKitabı okudu
Kan, vücut sıcaklığını sabit tutar. Kalp-damar sistemi ılık kanın bütün vücuttaki dolaşımını sağlar. Ortalama vücut sıcaklığı 37 derece santigrattır ama 36.1-37.5 C arası normal kabul edilir. Eğer bu değer 38 derecenin üzerindeyse ateşiniz var demektir ki bu, vücudunuzun enfeksiyonlar savaştığı anlamına gelir.
İstirahat halindeyken insan kalbi dakikada 60-100 kez atar. Bebekler ve küçük çocuklarda bu genellikle daha yüksek, 100-120 civarındadır. Yoğun egzersiz sırasında dakikadaki atım sayısı 170-180'e çıkabilir.
Soluduğumuz havanın sadece %21'i oksijendir. Kalanını diğer gazlar oluşturur. Aldığınız her 10 nefesten 7'sindeki oksijen, okyanustaki mini minnacık bitkiler olan fitoplanktonlar tarafından üretilir. Yani dünyadaki en büyük oksijen üreticisi ağaçlar değildir.
Reklam
Kaslar kasılıp gevşeyerek vücudumuzun hareket etmesini sağlayan özel dokulardır. İnsan vücudunda her türlü hareketi sağlayan 640'ın üzerinde iskelet kası vardır. Masseter en güçlü kastır. Çene kaslarımız hep birlikte çalışırken azı dişlerimiz 90 kilogramlık bir kuvvetle ısırabilir. Yüzümüzde 40 civarında kas vardır. Bu kasların birlikte çalışmasıyla ifadeler oluşur. Dil de bir kastır ve dur durak bilmeksizin çalışır. Biz uyurken dilimiz tükürüğü boğazımıza doğru iterek onu yutmamızı sağlar.
Geri13
57 öğeden 46 ile 57 arasındakiler gösteriliyor.