Tarihleri, Kültürleri ve Dünyaya Etkileri

Christopher Beckwith
20 Mayıs 2024
Kronik Kitap Yayınları
Orijinal Adı:
The Scythian Empire: Central Eurasia and The Birth of the Classical Age From Persia to China

İskitler
2024 70. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2024 13:47
Kitabın ana teması İskitler’in gerçek anlamda yeryüzündeki ilk imparatorluk olduğu ve Orta Avrasya denilen coğrafyadaki çoğu devleti etkilediği. Yazara göre İskitler, Medleri ve Persleri etkileyen kavimdi. Sunmuş olduğu dilsel verilere göre Medler ve Persler İskit hanedanı mensupları idi. Yazar burada dil özelliklerini ve soyluluk anlamında üç imparatorluğun da kullanmış olduğu kelimelerin kökenlerini araştırarak bu devletleri iskitlere bağlıyor. Aynı mantık ile hareket eden yazar Çin’in ortaya çıkışını ve Hunlar’ı da İskitlerden geldiği tezini ortaya atıyor. Ve bunu desteklemek için de aynı yöntemi kullanıyor. Bunun yanında son olarak Zerdüşt’ün bir İskit olabileceği veya en azında İskit döneminde yaşadığı tezini de inceliyor. Kitabın çoğunu dil bilgisi üzerinden kaleme almış yazar. Yani siyasi tarih biraz daha az kitapta. Fakat gene de bu yeryüzünün ilk imparatorluğu hakkında önemli bir kitap diyebilirim.
İskitlerChristopher Beckwith · Kronik Kitap Yayınları · 202410 okunma

Christopher BeckwithYazar · 2 kitap
ABD'li sinolog ve dilbilimci. Indiana Üniversitesi Avrasya Çalışmaları Bölümü öğretim üyesidir. 1977'de tamamladığı doktora çalışmasında Ural-Altay dillerine odaklanmıştır. Uzmanlık alanı olan dilbilimin yanı sıra, Avrasya tarihi ve Uzakdoğu dilleri konulu araştırmaları bulunmaktadır.