Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hârezmî, İbn-i Sînâ, Beyrûnî, Gazâlî

İslam Düşünürleri

Mübahat Türker Küyel

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İbn Haldun şöyle kaydetmektedir: ''Bir cebir kitabı yazmış olan ilk müellif, Ebu Abdullah el-Harezmi'dir. Sonra Ebu Kamil Suca ibn Eşlem gelir, sonra bilim adamları onu örnek almışlardır.
Sayfa 163
Harezmi yazdığı cebir kitabı hakkında şunları söylemektedir: ''Öyle bir cebir kitabı kaleme aldım ki, bu kitap hesabın inceliklerini, veraset, miras, taksim gibi meselelerde halkın sahip olması gereken bilgileri dikkate alan önemli sorunları, mahkeme hükümlerini, ticari işlemleri ve dahası, ticari muameleleri, arazi ölçümü, mecralar açmak, fenn-i inşaat gibi diğer uygulamaları ihtiva eden bir muhtasardır.
Sayfa 163
Reklam
Nasıl damda deve aranmazsa, hükümdar tahtına oturarak da Tanrı aranamaz.
Sayfa 121
İslam Felsefesi, İslam medeniyetinin kendi içinden ve dışından gelen tesirlerle doğmuştur. Dış tesirler, İslam Felsefesinin doğuşuna Hind, Fars ve Yunan medeniyetleri gibi, İslam medeniyeti dairesi dışından tesir etmiş olan sebepler bütünüdür. En önemli tesirler Hellen ve Hellenistik medeniyet dairesinden gelmiştir.
Sayfa 107
Mekke ve Medine daha çok dini hareketin, Basra ve Küfe edebi hareketin, Şam, Bağdat ve Mısır kelam, felsefe ve ilim hareketinin merkezi olmuştur.
Sayfa 110
Sicistânî
Yaratıklar arasında insan en mükemmel surete, en iyi ve en güzel şekle sahiptir. Mizacı, hıltları, idrak ve ihatasının genişliği birbiriyle dengelidir.
Sayfa 193
Reklam
Tabiat bir şeydeki hareket ve sükunet prensibi olup, o şeyde arızi olarak değil, fakat zati olarak bulunur.
Sayfa 204
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.