Ankh -Morpork ve Klatch İmparatorluğu karşı karşıya. Hikaye ilk başta bir deniz kenarında başlıyor. Birden bire suyun yüzeyine bir kara parçası çıkıyor. Bu çıkan ada için rekabet başlıyor. Daha sonra şehrin bir köşesinde yaşanan hırsızlığa kameraları çeviriyoruz. Bu yaşanan olaylar esnasında bir de Klatch İmparatorluğunun prensi yaralanıyor. Bu suikast ve gizemler içinde kendini bulan Bekçi Sam Vimes ise bu konuda adaletin sağlanmasını düşünüyor, şehrin yetkilileri ile görüşmeye başlıyor. İmparatorluklar arasında savaş başlamak üzere, bu savaşa ancak Bekçiler dur diyebilir gibi gözüküyor. Bu arada Klatch İmparatorluğu çok ırklı bir yapıya sahiptir. Bir çöl medeniyeti, Astronominin icadı ve Hârizmî ve köriye yapılan ufak göndermeden bile bence bunu çıkarabiliriz. Tam Arap diyemiyorum ama Osmanlı, Araplar, biraz da Hindistan üzerinden Asya topraklarını temsil ediyor gibi. Klatchlar ne icat etti ki diyor bir kahraman, Al ile başlayan tüm kelimeleri icat ettiler. Arapçadaki El takısına olan göndermeyi görüyoruz.
Havucun teşkilata katıldığı günden beri ailesine mektup yazması çok güzel. Hâlâ cüce ekmeği ile ilgili dönen espiriler de. :)
Nobby'in aşk hayatına gelince gerçekten içten güldüm. Falcı sahnesi harikaydı :) Ayrıca parfüm sahnesinde ise Muhammed ibn Muhammed el-Nafzawi'nin Parfümlü Zevk Bahçesi'ne olan ayrı bir göndermeyi daha görüyoruz.
Veni, vidi, vici sözü ile de Sezara selam çakmaktan geri durmamış bir Bekçi teşkilatı ile savaşa doğru gidiyoruz . İşlerin sarpa sardığı sırada Vimesin koca savaş alanını tutuklayası tutuyor. :) Biraz kitap hakkında araştırma yapınca kitabın adının 19. Yy. da yapılan İngiliz bir şarkıdan geldiğini buldum. Şarkı aynı zamanda, Jingoism ifadesinin ve kitabın başlığının kökenini de ifade ediyormuş. Unutmadan bu ada olayı da 1831