İlk Yayın Tarihi:
Can Yayınları
Orijinal Adı:
Mein Kampf

2021 388. kitabı
Adolf Hitler’in, Yahudi kitapçı Schlomo Herzl’in gösterdiği anne şefkatine varan yakınlık sayesinde, nasıl bir ırkçı canavara dönüştüğünün ironik hikayesi… Tabori, ailesinden bir çok insanı(başta babası) kamplarda kaybetmiş, kendisi de ülkeyi terk etmek zorunda kalmış bir Yahudi tiyatro yazar ve yönetmeni. Etkileyici ve yoğun bir dili var. Kurguyu da sevdim. 8️⃣ “HERZL:Keyfine bak! (Hitler çıkar.) Bekleyelim, Schlomo. Aslolan beklemek. Mesih’i beklediğimizde de, önemli olan onun gelmesi değil, bizim onu beklememiz. Otur Schlomo ve kurtarıcını dua ve övgüyle karşıla, saate bak ve sevin, kumrunun sesine sevin, geç oldu artık, ölüm çanları çalıyor. Her yeni gün son günün olabilir.”
KavgamGeorge Tabori · Can Yayınları · 011 okunma

George TaboriYazar · 2 kitap
George Tabori veya György Tábori (d. 1914, Budapeşte - ö. 23 Temmuz 2007, Berlin), Macar tiyatro yönetmeni, yazar, senarist. Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olan Tabori, Berlin'de gazete muhabirliğiyle hayata atıldı. Babası Auschwitz kampında öldürülen, annesi ve kardeşi Nazi yönetiminden kaçan sanatçı, 1935 yılında Hitler Almanya'sını terkederek Londra'ya gitti. İngiltere ordusunda savaş muhabirliği yaptı ve BBC'de çalıştı. 1947 yılında Amerika'ya göçmen olarak gitti. Burada senaryo yazarlığı ve çevirmenlik yaptı. Thomas Mann, Charlie Chaplin ve birçok eserini sahneye koyduğu Bertolt Brecht'le tanıştı. 1950'de New York'a gitti. ABD başkanı Mc Carthy iktidarı sırasında kara listeye alınan sanatçılar arasındaydı. Max Frisch'ten de, Brecht'ten olduğu gibi etkilendi, eserlerinin çevirisini yaptı. George Tabori, 1969 yılında yeniden Avrupa'ya döndü, Viyana’da Burgtheater’da ve Berlin’de bir Brecht tiyatrosu olan Berliner Ensemble’de yönetmenlik yaptı. 2006 yılına kadar aktif ve üretken yaşamını sürdüren Tabori, yaşlılık nedeniyle 93 yaşında yaşamını yitirdi. "Ben bir yabancıyım. Benim vatanım bir yatak, bir de bir sahne" sözleri tiyatro dünyasında unutulmaz yerini almıştır.