Kayıtlar

Kara Plak Yayınları

Kayıt ve Kayıtsızlık
2024 33. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2024 12:34
Her sanatçı yaşadığı müddetçe kendi filmini kendi yazar, yönetir. Potansiyel bir oto-biyografik materyal üretmek zorundadır. Bu his, salt sanatın içine dahil olmakla değil, bunun içselleştirip özümsemekle baş gösteren bir zorunluluktur. Bu aşamada sürekli sanatla sanatçı arasında somut bir ilişki kurmak pek kolay değil. Kitabın bariz bir kısmında salt bunu anladığımı gördüm. Belki de beynim bu anlama yormak istemişti. Yazar analizleri yaptığı yeri bilhassa çok severek okudum. Edebiyat okuması yapmış, yuzeysel de olsa güçlü bir donanım edinmiş. Schopenhauer'dan Balzac' a. Freud' dan Defao' ya bir cok yazar ve onların üslubu ile ilgili görüşlerini paylaştığı yeri severek okudum. Şarkılarının lirikal tabanlarının da nasıl bunlardan nasibini aldığını da hem okurken hem dinlerken anlıyorsunuz. Gönül isterdi ki edebiyat ile müzik ilişkisinden ve doğurduğu sanatsal birleşimden de kendi açısından kendi mizacı ile anladığı şekilde bahsetmiş olsaydı . ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ (ah Merhamet) 4. bölümün ilk birkaç sayfası beni nerdeyse nefessiz bıraktı. Büyük bir duygu yoğunluğu ile psikolojik olarak kendi içine hapsolmuş bir dönemin itiraflarını Dylan çok harikulade anlatıyordu ; " Derinlerde kaybolmuş bir Dylan vardı, onu bulup yeniden ortaya çıkartmalıydım. " (s. 138) " (...) Müzik yaparken mekanikleşmiştim. Ne kadar uğraşsam da makine çalmıyordu. " (s. 139) " Yaratıcı, macera ve yenilik dolu bir şeyin eşiğindeyken, şimdi hiçliğin eşiğine gelmiştim, mahvolmuştum. Bu bardağı taşıran damla olabilirdi. Yolun sonu gelmişti. " (s. 147) Gün gelir icra ettiğinizi sandığınız sanatsal eserler, öyle bir noktaya gelir ki tuhaf bir psikoloji ile hesap sorar. Hepsi bu kadar mı diye. Sanki devam zorunluluğuna tabi olan bir silsileymiş gibi bunalım etkisi yaratır. Kendinden soğutur.
Müzik
KayıtlarBob Dylan · Kara Plak Yayınları · 201712 okunma

Bob DylanYazar · 8 kitap
Robert Allen Zimmerman veya sahne adıyla Bob Dylan, (24 Mayıs 1941,Minnesota), ABD'li müzisyen. Robert Allen Zimmerman (Shabtai Zisel ben Avraham[1][2]) 24 Mayıs 1941 tarihinde Minnesota eyaletinin Buluth şehrinde bulunan St. Mary's Hospital'de Abram Zimmerman ile Beatrice "Beatty" Stone'nın oğlu olarak dünyaya geldi.[3][4] Aynı eyaletin Hibbing şehrinde büyüdü. Büyükbabası Zigman Zimmerman ve babaannesi Anna ZimmermanTrabzon (Osmanlı Devleti)'dan Odessa (Rusya İmparatorluğu)'ya göç etmiş ve 1905 yılında yaşanmış antisemitik pogramından sonra ABD'ye göç ettiler.[5]Annebabası Benjamin Edelstein ve anneannesi Lybba Edelstein LitvanyalıYahudi olup 1902 yılında ABD'ye göç ettiler.[5] Dylan 2004 yılında Chronicles: Volume One adlı anılarında babaannesinin ailesinin Kağızmanlı olduğu, evlenmeden önceki adının "Kirghiz" (Kırgız) olduğu, onun ebeveyni de aynı bölgeden gelen ayakkabı ustası ve sepici olduğu ve onun sülalesinin aslen İstanbul'dan geldiğini, ilk gençliğinde söylediği Ritchie Vales'in In a Turkish Town (Bir Türk Kasabasında) şarkısının, herkesin dilindeki La Bamba'nın tersine kendisiyle daha uyuşur göründüğünü yazdı.[6] Sonradan "Huzurevine oranla daha fazla kişinin öldüğü yer" olarak tanımlayacağı üniversiteden atıldığında, henüz 18 yaşında bir gençti.Yirmisinde ise dağınık ve kirli saçları, eski püskü giysileri, omzunda gitarı ile New York'ta, "Beatnik"lerin arasında bulunmuştur. Ona göre New York "Henüz çok fazla insanın gitmediği, gidenin de geri dönmediği" bir yer ve oraya gitmek, "Aya gitmek gibi bir şey"dir.