Kördere, bir köy romanı. Olay, Ege’nin en yüksek dağı Akdağ’da geçiyor. Göçer bir aile her baharda davarlarıyla Akdağ yaylalarına çıkarlar. Erkek şiddeti sonucu bir kadın ölür. Cumhuriyet’in ele aldığı ama çözemediği sorunlardandır kadın sorunu. Mustafa Kemal, 2 Şubat 1923 tarihinde İzmirli kadınlarla yapılan toplantıda, bir genç kızın, “Toplumsal yaşamda kadınlarımızın yeri ne olacak?” sorusuna şu yanıtı verir:
“Dünya yüzünde ne varsa, ne başarılmışsa; o, kadının eseridir. Bir toplum, uygarlığı ve çağdaşlığı bu iki cinsten yalnızca birinden beklerse, yarıdan fazlası güçsüzlüğe mahkûm edilmiş demektir.
Bizim toplumsal başarısızlığımız, kadınlarımıza karşı kusurlu davranışımızdandır. Yaşamak eylem anlamına gelir. Bir toplumun yarısı eylemsiz kalırsa, orada toplumsal yaşam felç olur.
İlerlememiz için bilim ve fen gerekli diyorsak, bunlara aynı derecede hem kadınlarımız, hem erkeklerimiz sahip olmalıdırlar.”
Kördere, bir yandan kadın sorunumuzun toplumun kanayan yarası olduğunu anımsatırken, bir yandan da siz okurumuzu sımsıcak saracaktır.
KÖRDERE… Okuyunuz.