Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köy Enstitülerine Toplu Bakış

Niyazi Altunya

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1935'te CHP 4. Büyük Kurultayı'nda kabul edilenler:
"Eğitim siyamızın temel taşı, bilgisizliği gidermektir. "Kuvvetli cumhuriyetçe, ulusçu, halkçı, devletçi, layik[laik], devrimci yurttaş yetiştirmek, bütün öğretim derecelerinde yüküm ve özen noktasıdır. "Eğitim ve öğretimimizde izlenen yöntem; bilgiyi, yurttaşa maddi hayatta başarı elde ettiren bir cihaz haline getirmektir. Köy okullarında sağlık, yaşayış ve içinde bulunduğu çevre koşulları ile ilgili olan tarım ve sanat fikirleri verilecektir. "Köy çocuklarımıza kısa zamanda pratik hayat için lüzumlu bilgiyi verebilecek (...) köy okulları açılacaktır."
Sayfa 8 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Çok kısa süre bakanlık yapan Dr. Reşit Galip, 1933'te Üniversite Reformu'nu yaptı, dil ve tarih çalışmalarına yoğunlaştı. Köycülük çabası; söz konusu komisyonu çalıştırmak ve köy öğretmenleri ile ilköğretim müfettişlerini tarım kurslarından geçirmekle sınırlı kaldı. Onun ayrılışından sonra sorun yine yüzüstü bırakıldı. Köklü atılımlar, Arıkan ve Yücel'in dönemlerine (1935-46) kaldı.
Sayfa 7 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Reklam
1925 sonlarında Bakanlık görevini üstlenen Mustafa Necati, sağlam düşünceler taşıması yanında çok yetkin bir eylem adamı idi. Milli Mücadele'den ve örgütçülükten gelen Necati, eğitimcilerin ve öğretmenlerin gönüllerini fethetmişti. Onun yaptığı en önemli işlerden biri 1926'da Kayseri-Zincidere'de, 1927'de Denizli'de iki "Köy Öğretmen Okulu" açması idi. Yazık ki, onun beklenmedik ölümünden sonra (1 Ocak 1929) iki kurum da yok edildi.
Sayfa 6 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Köy Enstitüsü Sisteminin kuruluşu iki temel aşamada gerçekleşmiştir: Önce Eğitmen Kursları, ardından da Köy Enstitüleri.
Sayfa 11 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
İsmail Safa Güner:
"Köy çocuğunun dar ve kısa bir hayat görüşü vardır (...) Onca [ona göre] hayat; tarlayı ekip biçmek, bir çift öküz sahibi olmak, evlenmek ve Allaha ibadet edip cennete hazırlanmaktır (...) Onun bu görüşünü sarsan olay enstitüye alınması olur."
Sayfa 17 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Kuramcı Tonguç, Köy Enstitülerinde uygulanan yöntemi, "iş içinde, iş yoluyla, iş için eğitim" olarak nitelerken, yönetici ve öğretmenlere sık sık, "elinizden çıkacak iş, evvela kafanızdan çıkmalı" uyarısını yaparak kuramsız eyleme karşı olduğunu ortaya koymuştur.
Sayfa 19 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk:
"Bu yurdun gerçek sahibi; toplumumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan köylüdür. İşte bu köylüdür ki, bugüne kadar bilgi ışığından yoksun bırakılmıştır. Bundan ötürü, bir yandan bilgisizliği gidermeye çalışırken, öte yandan da yurt çocuklarını toplumsal ve ekonomik alanlarda etkin ve üretken kılmak için gerekli olan bilgileri uygulatarak etkin ve üretken kılmak için gerekli olan tüm bilgileri uygulatarak öğretme yaklaşımı ulusal eğitimimizin temelini oluşturmalıdır."
Sayfa 7 - Eğitim-İş Kültür Yayınları, 4. Basım, Ankara-2018Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.