Kur'an-ı Okuma Okutma ve Anlama Üzerine

Erdoğan Baş

Kur'an-ı Okuma Okutma ve Anlama Üzerine Gönderileri

Kur'an-ı Okuma Okutma ve Anlama Üzerine kitaplarını, Kur'an-ı Okuma Okutma ve Anlama Üzerine sözleri ve alıntılarını, Kur'an-ı Okuma Okutma ve Anlama Üzerine yazarlarını, Kur'an-ı Okuma Okutma ve Anlama Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslümanlar tarihin belli kesitlerinde, mesela öncelikle Peygamber devrinde, ardından sahâbe döneminde, belli periyotlarla Emevi, Abbâsi, Selçuklu, Osmanlı vb. dönemlerinde bilim, sanat, edebiyat, yönetim ve siyaset gibi konularda dünya devletleri içerisinde ilk sıralarda yer alıyordu. Müslümanlar tarihte öyle muazzam devirler yaşadı ki o dönemde diğer devletlerin Müslümanların seviyesine ulaşması mümkün değildi/ o devletler bunu hayal bile edemezdi. Bunların hangi dönemlerde olduğuna dair örnek vermeye bile yoktur, çünkü bunun örnekleri haddinden fazladır ve o ihtişam bazen yüzyıllarca sürmüştür. İşte tam da bundan dolayı Müslümanların yeni bir medeniyet hamlesi yapması daha kolaydır. Çünkü tarihte bunu başarmışlardır, örneğini yapmışlardır, şimdi onu modelleyip güncelleştirmek ve geliştirmek gerekmektedir.
Sayfa 126
Müslümanların tüm sorunlarının çözülmesi sadece İslami ilimlerle ilgili çalışma, araştırma yapanların üstesinden gelebileceği bir mesele değildir. Nasıl olabilir ki? Zira sorun sadece İslami ilimlerin geri kalmışlığından ileri gelmemektedir. Sorun düşünce, zihniyet, felsefe, edebiyat, sanat, bilim, teknoloji, siyaset ve iktisat gibi çok yönlü alanlarla ilgilidir. Bütün bu alanlarla alakalı elbette İslami ilimlerle ilgili çalışma yapan araştırmacı ve akademisyenlerin katkısı olacaktır. Ancak takdir edilmelidir ki herkesin kendi uzmanlık alanında derinleşmesi, sorunların çözümünü daha mümkün kılacaktır.
Sayfa 120
Reklam
İslami ilimlerle meşgul olan İlahiyatçıların yapması gereken İslami ilimlerin önünü açmak/ Müslümanların dini ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler üretmek ve İslam'ı doğru anlayıp temsil edecek insan yetiştirmektir. Bize göre onların İslami medeniyet tasavvuru oluşturmak ve inşa etmek/ Müslümanların her bakımdan önlerini açmak/ bütün küresel sorunlarına çözümler üretmek gibi altından kalkılamayacak ağır görevleri yoktur. Bunlara doğrudan ve dolaylı katkıları şüphesiz olacaktır, olmalıdır. Ancak bütün çözümleri İslami ilimlerle meşgul olan ilahiyatçılar üzerine almamalı, diğer insanlar da bütün çözümleri onlardan beklememelidir. Zira Müslümanların içinde bulunduğu kriz bu tarz bir grup insanın üstesinden gelebileceği basit bir kriz değildir, ortada son derece ciddi ve derin bir kriz vardır, İslam medeniyetini yeniden inşa etme krizi.
Sayfa 118
Kur'an'ın küçükten büyüğe, kadından erkeğe/ ümmi olandan olmayana/ cahilden âlime herkese bir mesajı vardır. Bu hususta Kur'an'ın indirildiği toplumu hatırlamak yeterlidir. O toplum okuma yazma/ hesap kitap bilmeyen bir toplumdu, içlerinden çok az okur yazar vardı. Gerçekten ortada doğru dürüst ne kitap ne kalem/ ne defter vardı, yani okuma yazma malzemeleri de kısıtlı idi. İşte Kur'an, böyle bir topluma gönderildi ve o topluma mesajını ulaştırmayı başardı. O toplum Kur'an'ın mesajıyla yeniden dirildi ve örnek bir toplum (asr-ı saadet toplumu) oldu.
Sayfa 94
Hz. Ömer'in (r.a.) Bakara Suresini 12 senede bitirdiği, bitirdiği zaman da bir deve kurban ettiği haber verilmektedir.
Sayfa 92
Malum olduğu üzere söz dilden çıkarsa kulağa; gönülden çıkarsa kalbe girer.
Reklam
"Bugünün toplumsal yapısına baktığımızda değerler artık cümle içinde kullanılan kelimelerden ibaret. Oysa değerleri gölgeleyerek toplumları değiştiren bütün kötülükler, ağaçlarda saklı kurtlar gibidir. Nasıl ki kurtlar ağacı içten kemirerek devirirse sosyal yozlaşma ve kuralsızlık da toplumu böyle çürütür." (Nevzat Tarhan, Güzel İnsan Modeli, İstanbul, 2014)
Sayfa 80
Hatim okuma ameliyesi Peygamber Efendimizﷺ tarafından teşvik edilmiş; bu anlamda Hz. Peygamber'in "Kur'an'ı tertip üzere okuyup hatmetmek Allah'ın en çok sevdiği amellerden biridir, "Kur'an'ı hatmeden kimsenin kabul olunacak bir duası vardır.” buyurduğu bildirilmiştir. İlk hadiste geçen tertip kelimesi ile Kur'an'ın bir düzen/ nizam ve intizam içerisinde herhangi bir sureyi atlamadan tamamının okunması kastedilmektedir. Bu tertip o dönem itibarı ile daha önemliydi, zira vahiy devam ettiği için Kur'an bir kitap hâlinde iki kapak arasına getirilerek cemedilmemişti. Allah Teâlâ bu yüce kitabı okunsun ve amel edilsin diye gönderdiğine göre okunmasından dolayı da hoşnut olacaktır. Demek ki Kur'an okumak Yüce Allah'ın en çok sevdiği amellerden biridir. Öyleyse Allah'ın sevdiği bu ameli ihmal etmemek gerekir. Yine hatim okumanın/ duanın kabul olunmasına vesile olacağı bildiriliyor. O zaman hatim okuyup Yüce Allah'a yalvarmak-yakarmak ve dileklerimizi kendisine iletmek lazımdır. Demek ki hatim okuduktan sonra hatim duası yapmanın da bir dayanağı varmış. Bu güzel âdetleri, bidat ve hurafe diyerek veya diyenlere kanarak ihmal etmemek gerekir. Tabii ki her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Kur'an'ı manasını anlayarak ve pratik hayata tatbik ederek okumak esastır. Ancak böylesi bir okumanın mümkün olmadığı zaman ve zeminde Kur'an okumaktan da geri durmamak gerekir.
Sayfa 20
Geri111
118 öğeden 111 ile 118 arasındakiler gösteriliyor.