Ağustos 2016
Yapı Kredi Yayınları

2022 67. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2022 11:40
Aylardır yağış almayan, kuraklık ile mücadele eden bir ülkede, şehrin merkezi ve yaşadıklarından kaçmak isteyen Ruth ve Mark çiftinin yeni bir başlangıç için, bölgenin tek yağış alan çiftliğine yani Kuyu'ya taşınması ile başlayan , her satırında psikolojik sorgulama ve gerilimin hissedildiği bir roman #kuyu Yeni başlangıçlar için taşındıkları, cennet ve huzur hayali kurdukları Kuyu'da yaşam, kuraklık ile boğuşan insanların ve devlet yetkililerin de ilgisini çekmesiyle bir nefret odağı haline geliyor. Tüm bu nefretin ortasında yalnız kalan Ruth ve Mark çiftinin hayatı da bir anda bir cehennem hayatına dönüyor. "Gül" isimli bir tarikattan gizemli bir cinayete ve en sonunda ev hapsine dönen bir hayat içinde Ruth'un, Kuyu'nun hikayesini anlatmaya başlaması ile birlikte geçmişe dönerek kendi sorgulamalarına da tanıklık ediyoruz. Her anlatımda Kuyu'nun gizemi çözüldükçe bir yandan da suç, aşk, inanç, yeniden doğuş temalarını ve insanın en kör noktalarına ışık tutuyoruz. Henüz yayımlanmadan ödül alan Kuyu kitabını çok severek okudum.
2016 92. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2016 15:40
Talihsiz bir olaydan dolayı yaşam haklarını bir de farklı bir ülkede denemek isteyen Ruth ve Mark çiftinin, şehrin kalabalığından, kargaşasından kurtulup cennet gibi bir ülkenin en verimli toprakları olan bir arsa satın alırlar. İçerisinde bir göle ve her türden ağaçlara ve kuşlara sahip bu arazi başlangıçta onları harika bir atmosfere ve manevi anlamda doyururken bir zaman sonra onların cehennemi oluyor. "Kuyu"nun cenneti bütün halkı etkisi altına alıyor. En güzel hasat Kuyu'da, en güzel meyveler, sebzeler kuyuda, her şeyin en eni "Kuyu"da anlayacağınız. Tabi bu halk tarafından büsbütün bir kıskançlığa neden olurken sosyal anlamda çiftimizin diğer ortamlarda toplum tarafından kıskanıldıkları için itibar görmemelerine neden oluyor. Bu olumsuz yaşananlar yüzünden dış dünyaya açılan Ruth ve Mark çifti toplum tarafından dışlanınca kendilerini sadece "Kuyu"ya adıyorlar. Ve kendilerini iyi hissettikleri "kuyu" onların ilerleyen yaşamlarında "Kuyu"sunu kazıyor tabir-i caizse. Uyuşturucu bağımlısı olan Ruth'un kızı Angie oğlu Lucien'i çalışmaya ve eğlenceye gidecekleri için anneannesinin yanında bırakır. Ülkede o zamanlar kuraklık boy göstermektedir fakat "Kuyu" bundan hiçbir şekilde etkilenmemiştir. "kuyu"nun namı her yerde duyulur. Akın akın insanlar burayı ziyaret etmek isterler. Kutsal saydıkları "kuyu"ya bir ideolojiyi yaymak için Eriha Gülü mensupları olan rahibeler harici kimseye izin verilmez. Ve bu ziyaretçilerle birlikte en güzel zamanlara gelindiği düşünülen "Kuyu"nun bir kaos zamanları bu ziyaretçilerin gelmesiyle başlayacaktır. Ve bir ölüm. Histerikli zamanlar, masumiyet, aklanma, suç temaları uzun bir süre yakamızı bırakmayacak. Benim okuduğum süreyle ters orantıya sahip derecede akıcı bir kitap. Şehirlerarası bir yolculuk sırasında kitabın yarısından
2025 45. kitabı
Kuyu Catherine Chanter’in 2015 te yayımlanmış ödüllü bir ilk romanıdır. Kısa süreli hapis yattıktan sonra ev hapsi cezasına çarptırılan Ruth, yanında kendisine refakat edecek olan üç polis memuruyla evine dönmesiyle romanımız başlıyor. Ev dediğime bakmayın, İngiltere kırsalında Kuyu denilen bir arazidir burası. Ve İngiltere’nin her yeri kuraklıktan kavrulurken sadece bu çiftlik yağışlı ve verimli topraklara sahiptir. Roman, cennet diye yerleştikleri bölgenin çift için nasıl cehenneme dönüştüğünün, geçmiş ve şimdiki zaman arasında git gel yaptığımız bir gerilim hikayesidir. Ruth’un eşi Mark’ın bilgisayarında bulunan çocuk pornosuna bakması, ardından bu suçtan aklanması, kendilerine izole bir yaşam kurmak için bu araziyi satın almalarıyla olaylar gelişir. Her şey iyi başlar ama zaman geçtikçe önce yakın komşuları kendileri kuraklıktan kırılırken bereketli yağmurlarla bolluk içinde yaşayan çiftimizi büyücülükle suçlayarak dışlarlar. Bu durum devletin de dikkatini çeker ve hem araştırma hem de korumaya almak için görevliler bu bölgeyi ablukaya alırlar. Arazi sınırına girmelerine izin verdikleri iki topluluk vardır. Biri Ruth’un kızı Angie ve onun beş yaşındaki oğlu Lucien in bağlı oldukları hippi grubu ve ikinci olarak da Rahibe Amelia nın karizmatik, katı bir inançla ardından sürüklediği kadınların bulunduğu Gül Tarikatıdır. Kitabın bir ilk romana göre, gerek tasvirleriyle gerekse okuyucuya vermek istediği psikolojik gerilimi hem akıcı hem de edebi dilini oldukça başarılı buldum. Ayrıca çiftlikte, bir cinayet işlenmiştir. Ruth’un bu kaybın ağırlığı altında ezilmesi, suçluluk ve nefret duyguları, bunu kimin ve neden yaptığını (bence tahmin edilebilirdi) kitabın sonuna kadar ki gizem ve merak duygusu çok iyi anlatılmış. Sonuçta severek ve canım Mine Oral ın tavsiyesi
2025 20. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2025 00:00
Kuyu isimli roman, dünyada (eserin geçtiği İngiltere'de)su kaynaklarının fakirleştiği ve yağmurların yağmadığı (Londra'ya 270 gündür yağmur düşmemesi) bir ortamda kitabın kahramanı Ruth'un bakış dünyasından, aile- toplum-inanç ve özellikle paganizmin ,Ruth ve ailesinin yerleştiği çiftlik içindeki KUYU diye adlandırılan yarı yaban, kutsallaşan yerin ekseninde; "Gül hemşerileri" Eritha gül inancı" "Gül kardeşliği" vb. heyecan-gizem dolu öznel yaklaşımlarla derinleşmiş distopik bir eser. Çevre duyarlılığı vurgusu yanında egemen güçlerin despotik önlem ve yöntemleri kitapta belirgin bir yer tutmakta.
2024 167. kitabı
Rahat bir okuma olmadı, düşündüren, sorgulatan ve rahatsız eden duygusal bir kitap. Karakterlerden hiç hoşlanmadım, hiçbir an yakınlık kurmadım. yine de aile, sosyal entegrasyon ve mezhepsel sapkınlıklar hakkında olağanüstü bir hikaye. Roman ama nasıl bir roman olduğunu kestirmek zor. Pembe dizi ya da orta sınıf psikoloji mi, bilmiyorum. ne ana akım bir roman ne de sert bir distopya. Hepsinden öte, anlam arayışındaki bir insanlığın psikolojik portresi. Gerçekten özel. Hikaye Ruth'un bakış açısından anlatılıyor ve şimdi ve burada ile geçmişe dönüş arasında gidip geliyor. Hikayenin gidişatı gittikçe Ruth hakkında bir psikograma dönüşüyor. Karakterler de benim için gittikçe daha gıcık hale geldi.
2024 26. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2024 15:49
Kitapla ilgili aklımdan çok fazla düşünce geçti. Okurken biraz zorlandım, kitabın okunması mı zordu yoksa kişisel mi bilemiyorum. Yazdıklarım spoiler içerebilir. Kuyu; dışardan incelendiğinde dram ve insan ilişkileri üzerine, ağırlıklı olarak dini görüşlerin ve yobazlığın insana neler yaptırabileceğini ele alıyor. Karakterin dini olarak sömürüldüğü andan itibaren sadece aklını kullanması için çok bekledim ve aslında çok sinirlendim. Gizem var, çözülemeyen bir cinayet. İlk andan itibaren katilin kim olduğunu biliyordum sadece detayları bilemiyorsunuz. Genel olarak güzel bir kitap, sonu sizi tatmin eder ancak mutlu etmez.

Catherine ChanterYazar · 1 kitap
Catherine Chanter İngiltere’nin güneybatısında doğup büyüdü. Radio Four için metin yazarlığı yapan Chanter’ın şiirleri ve öyküleri pek çok antolojide ve dergide yayımlandı. Oxford Brookes Üniversitesi’nden yaratıcı yazarlık alanında lisansüstü derecesi alan Chanter uzun süre öğretmenlik yaptı.