Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Merkez Bankası Nereden Nereye?

‘Laf Dinlemedi’

Taha Akyol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu kitabı neden yazdım? Bir tek amacım var, iktisat diye bir bilimin olduğunu olaylarla göstermek! Çok cüretkâr mı buldunuz bu ifadeyi? Tabii ben iktisatçı değilim. Ama tarih okumalarım ve gazeteci olarak izlediğim olaylar şunu gösterdi: Bütün iktidarlar oylarını artırmak için iktisadi büyümeye tutkuyla öncelik veriyorlar. Uzun vadede iyi sonuçlar verecek verimlilik, teknoloji, eğitimli işgücü politikalarından ziyade, kısa vadede kitleleri memnun ederek oy getirecek politikalara yöneliyorlar. Borçlar kabarıyor, bütçe açıkları büyüyor, bir süre sonra enflasyon şahlanıyor, döviz sorunu artıyor ve ülke krize giriyor. Şişirilmiş büyüme, kriz ve küçülme ile sonuçlanıyor. Gelişmiş ülkeler bu yollardan daha önce geçtikleri için bu sarmalı önleyecek kurallar ve kurumlar geliştirmişler, bunların en önemlilerinden biri Merkez Bankası'nın bağımsızlığı... Elinizdeki kitapta Osmanlı'da banka ve de Merkez Bankası bulunmaması, 1930'da Cumhuriyet'in bu ülkeye en değerli kurumsal armağanlarından biri olarak Merkez Bankası'nın kurulması, Demirel, Özal, 1990'larda koalisyonlar, Ecevit döneminde 2001 reformu ve AK Parti'nin yirmi yılı bu açıdan anlatılmaktadır.
Sayfa 7 - Önsöz
Yaranma duygusu çok kötü bir şeydir, size yanlış yaptırır.
Sayfa 183Kitabı okudu
Reklam
128 milyar dolar vakası
Günlerden 5 Temmuz 2019 Cuma; Cumhuriyet tarihimizde ilk defa cumhurbaşkanının tek imzasıyla Merkez Bankası başkanı azlediliyor, yerine başka bir isim atanıyordu. Gerekçesi "laf dinlememesi" idi.
Sayfa 9
Politikacının seçim kazanma hırsı, bağımsız bir merkez bankası tarafından frenlenmezse, kesenin ağzını açarak ekonomiyi nasıl tahrip eder, böyle tahrip eder!
Sayfa 102 - Doğan KitabeviKitabı okudu
Ali Fuat Başgil
Ezeli bir tecrübe ile sabittir ki, kuvvet sahibi herkes, bunu kötüye kullanmaya meyleder.
Sayfa 157Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.