Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karl Marx
"Dinsel sefalet hem gerçek sefaletin ifadesi hem de gerçek sefalete karşı bir başkaldırıdır. Din, bunalan varlı­ğın iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbi, ruhsuz bir dünyanın ruhudur. Din halkın afyonudur... Din eleştirisi, dini bir hale olan gözyaşı vadisinin eleştirisini tohum halinde içinde taşır."
Laikliğin Tanımı
Devletin "laik" rolü (geniş anlamıyla) tamamen farklıdır: toplumun bir bölümünün görüşünü diğer insanlara zorla kabul ettirmeyi asla amaçlamaz. Aksine, öncelikle varoluş yönelimleri konusunda politik baskının tamamen gayrımeşru bir davranış olduğu görüşünü dikkate alır. Böylece, inanç özerkliği de ilan edilmiş olur."
Dost Kitabevi - Dünyəviliyin tərifi
Reklam
"Bu konuda, ileride göreceğimiz "İslami başörtüsü" tartışması bu farklılıklara yepyeni bir boyut getirecektir. Ancak, bu polemik, tamamıyla toplu­mun laikleştirilmesi mücadelesinde en önemli unsur olan okul konusuyla ilgilidir."
Sayfa 31 - Dost Kitabevi
Hiç bir din eleştirilemez değildir
"Laiklikle ilgili çağdaş tartışmala­rın tam merkezinde olduğundan, Rüşdi Davasını da bu konuya bağlayabiliriz. Tartışmanın başında, yani İmam Humeyni'nin, Şeytan Ayetleri kitabının yazarını "ölü­me mahkum ettiği" fetvayı çıkarmasından önce kitap İngiltere'de yakılmıştı. Hindistanlı Müslüman bir aileden gelen İngiliz vatandaşı Rüşdi eserini 1988 yılında yayımlamıştır. Bu kitaba uygulanan otodafe cezası ifade özgür­lüğüne karşı açık bir saldın niteliğindedir. Ayetler'i yakan köktendinci Müslüman savunucular, aslında, devletin, hem İngiltere'de hem de tüm dünyada İslamla gurur duyan herkesin onurunu zedelemiş derinden yaralayıcı bir "haka­retten" Müslümanlığı koruması gerektiğini göstermek isti­yorlardı. En azından görünüşte, devleti resmi olarak "laik­likten arındırma" arzusu gibi bir durum söz konusu değildi: Ayetler'in sansürlenmesi talebinin siyasetin özel bir ideolojik grup tarafından ele geçirilmesiyle hiçbir şekilde ilgisi olmadığını gösterebilmek adına, genellikle şimdi olduğu gibi, laik devlet ve insan haklarına dayanılmıştır."
Sayfa 99 - Rüşdi davası ve şeytan ayetleri
Medenî Kanun
Kilise'nin devlet içerisindeki en önemli güç kayıpların­ dan biri (önceden yerine getirdiği kamu hizmetleri açısın­dan) medeni kanunun 1791 Anayasası ile laikleştirilmesi olmuştur: "Yasa, evliliği sadece sivil bir sözleşme olarak görmektedir. Yasama yetkisi hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlar için doğum, evlilik ve ölümün nasıl kayıt altına alınacağını belirleyecek ve belgeleri teslim alıp muhafaza edecek devlet görevlileri atayacaktır."
Sayfa 19
Tanrı Kral
"Kralların yetkisinin buna el verdiği andan, yani 1285 ila 1314 yılları arasında hüküm süren Güzel Philippe'ten itibaren Fransa kısmi olarak pa­palıktan kopmuştur: Güzel Philippe, VIII. Bonifatius ile olan mücadelesinde papanın Fransız ilişkilerine müdahale etmesine karşı çıkmış ve Roma'ya karşı bir bağımsızlık po­litikası izlemiştir. İşte, bu olay, Fransa kralının yeryüzünde hiçbir yüksek yargıyı tanımayacağı görüşüne dayalı gallikanizmin başlangıcı olmuştur."
Sayfa 15 - Dost Kitabevi
Reklam
"Yeni­den dinselleştirilmeye çalışılan eğitim, karşısında militan bir laiklik bulmuştur."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.