An Acceptance and Commitment Therapy Skills-Training Manual for Therapists

Learning ACT

Steven C. Hayes
Zihnin karmaşıklığı sayesinde, en ayrıcalıklı insan yaşamları bile kaçınılmaz olarak önemli acılar içerir.
Alıntı
İnsan varoluşunun hem nimeti hem de laneti dildir.
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Veriler, depresyon için iyi sebepleri olduğunu düşünen kişilerin gerçekten daha depresif olduklarını ve terapilere daha az yanıt verdiklerini göstermektedir.
Toplum sıkça kaygı ve korku gibi içsel deneyimlerin tehlikeli olduğu ve kontrol altına alınması gerektiğini öğretir. Çocukken duygusal tepkilerimizi bastırmamız gerektiği sıkça söylenir bu da duygusal yanıtların gizlenmesi gerektiğine dair bir inanç oluşturur. Bu kültürel anlatı duygularımızın istikrarımıza tehdit oluşturduğunu ve onları yönetmemiz gerektiğini pekiştirir.
Düşünme sürecini anlık olarak yakalayıp gözlemci olarak izleyebilmek alışılmış kalıplardan çıkıp daha etkili ve değer temelli eylemlere yöneltmeye fırsat yaratabilir.
Dil ve mantıklı düşünme, birçok yönden faydalı olmasına rağmen, bunların gereksiz veya yararsız olduğu yaşam alanlarına aşırı şekilde yayılmaları kolaydır. Bu kitabın dayandığı çalışma, dış dünyada iyi çalışan aynı şeylerin(çözüm yollarının) iç dünyaya döndüğünde kolayca zarar verebileceğini göstermektedir. Örneğin, soyulmuş bir boyayı sevmediğimizde, duvarı kazıyabilir ve yeni bir kat boya uygulayabiliriz. Ancak geçmişteki bir travmayı düşünmekten hoşlanmıyorsak ve onu “kazımaya” çalışıyorsak, bu durumu daha merkezi, daha belirgin ve daha etkili hale getirebiliriz. Gelecekte bir kuraklıktan korkuyorsak, gelecekteki susuzluğumuzu gidermek için su tasarrufu yapabiliriz. Ancak gelecekteki reddedilme korkusuyla, hiç kimsenin bir daha bizi bu şekilde incitmeyeceğinden emin olmaya çalışırsak, ilişkilerimizi zayıflatabilir veya bağ kurmaktan kaçınabiliriz; böylece hayatımızda reddedilmenin rolünü artırmış oluruz.