Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1907’den 1917 Ekim Devrimi’ne

Lenin'in Seçim Stratejisi 2

August H. Nimtz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Siyasette asıl belirleyicinin parlamento dışında cereyan eden olaylar olduğudur. Hangi sınıfın iktidarı alacağını belirleyen şey, kitlelelerin sokaklarda ve barikatlarda ne yapıp ne yapmadığıdır.
Sayfa 217
İsviçre de kadınların oy haklarını kazanması 1971 den önce mümkün olmadı. Diğer yandan Rusya'da kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi yeni Bolşevik hükümetin ilk icraatlarından biriydi.
Sayfa 171
Reklam
"Altılar" (Bolşevikler) için yürütülen kampanya, Lenin'in sıkı sıkıya bağlı olduğu bir ilkeyi, işçilerin parlamento grubunun, işçilerin iradesine bağlı olması gerektiği kuralını doğrulanmıştı.
Sayfa 136
Lenin'e göre reformlar için mücadele etmek reformizmle karıştırılmamalıydı
Sayfa 170
Farklı parlamenterizm türleri vardır. Bazıları parlamenter arenayı hükümetlerin beğenisini kazanmak için ya da en iyi ihtimalle, mensevik grubu gibi, herşeyin sorumluluğunu üzerinden atmak için kullanır. Diğerleri ise parlamenterizmi en zor koşullar altında bile sonuna kadar devrimci kalmak için, sosyalistler ve enternasyonalistler olarak üzerine düşeni yerine getirmek için kullanır. Bazılarının parlamenter faaliyeti onları bakanlık koltuğuna taşır; diğerlerinin parlamenter faaliyetleri ise onları cezaevine , sürgüne, kürek cezasına götürür. Bazıları sosyal emperyalistlerdir. Diğerleri ise devrimci Marksistler.
Sayfa 162
1 Mayıs gösterileri diyordu Lenin, Troçki ve tasfiyecilerin savunduğu "liberal emek talebi... dernek kurma özgürlüğü" , "hareket" tarafından "gözardı edilirken" Prag konferansı tarafından benimsenen sloganların işçi sınıfının birliğinin gerçek yolu olduğunu ortaya koymuştur.
Sayfa 99
Reklam
Marx ve Engels, seçim/parlamento arenasının, işçi sınıfının iktidara yükselmesi için bir vasıta olamasa da bu arayışta benzersiz ve paha biçilemez bir yardımda bulunacağını ileri sürüyordu. Ancak bunun için işçi sınıfının seçilme ihtimalleri olmasa bile kendi güçlerini ölçmek, devrimci tutumu ve parti duruşunu kamuoyuna sergilemek üzere seçimlerde kendi adaylarını göstermesi gerekiyordu. İşçi sınıfı , 1848-49 devrimine ihanet eden liberallerin "bu şekilde demokratik tarafı bölüyorlar, reaksiyonerlere zafer olanağı sağlıyorlar " şeklindeki suçlamalarına bakarak bu gayreti göstermekten vazgeçmemeliydi.
Sayfa 218
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.