Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mahatma Gandi Sevgi Dünyadaki En İncelikli Güçtür

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandi Sevgi Dünyadaki En İncelikli Güçtür Gönderileri

Mahatma Gandi Sevgi Dünyadaki En İncelikli Güçtür kitaplarını, Mahatma Gandi Sevgi Dünyadaki En İncelikli Güçtür sözleri ve alıntılarını, Mahatma Gandi Sevgi Dünyadaki En İncelikli Güçtür yazarlarını, Mahatma Gandi Sevgi Dünyadaki En İncelikli Güçtür yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Keşke zulme uğrayan herkese böyle bir irade nasip olabilse
Her tutuklamada mevcut yasalara aykırı davrandığını ve yine mevcut yasalarla değerlendirilirse suçlu olduğunu kabul ediyordu. Tüm savunmalarında var olan yasalardan çok daha geçerli bir yasa olarak kabul ettiği vicdanına itaat ettiğini ve bu itaatinden asla dönmeyeceğini söylüyordu sükûnetle.
Gandi’nin sorun karşısında her zaman ilk yaptığı şey; mağdurları bir araya getirerek kitlesel bir düşünce birliği oluşturmaktı. Sonrasında bilinen yasal yolları reddeder, moralleri yükseltip cesaret aşılar, mağdurların korkularını mücadele gücüne çevirir, silahsız ve şiddetsiz bir mücadele metoduyla hak edileni geri alana kadar tavizsiz bir eylem içerisine girerdi.
Reklam
“Tüm toplumun benim görüşlerimi benimseyeceği ana kadar beklemeyeceğim. Hemen kendi kendime başlayacağım.” – Mahatma Gandi
Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür.
“Adaletsiz rejimi adaletle yıkın, alkışların karşısına kansız ellerinizle çıkın.” – Mahatma Gandi
Zaten liderlik her zaman ifade edildiği gibi, kendini yalnız hissetmek demek değil miydi?
Reklam
Zor durumlarda nasıl davranılacağı konusunda Gandi’nin uyguladığı “tılsım” yöntemi vardı. Bu yöntem, onun bir kararı ya da başkaldırıyı uygulamaya koymak için değerlendirme yaptığı bir turnusol testiydi. Bir konuda şüpheye düştüğünde insanların şunu hatırlamasını tavsiye ediyordu: “Gördüğünüz en fakir veya en güçsüz insanın yüzünü gözünüzün önüne getirin ve atmayı düşündüğünüz adımın bu kişiye bir fayda sağlayıp sağlamayacağına karar verin.” Gandi hayatındaki her eylemini bu soruya olumlu cevap verebilmesine bağlamıştı. Bu test tamamen insaniydi, asla bir ideolojiye ve siyasi konjonktüre bağlı değildi. Attığı adım, en alt seviyedeki birini iyileştirebilecek veya en savunmasız olana bir fayda getirebilecekse, herkese faydalı olabilirdi. Bu düşünce, atacağı adımlarla ilgili tek geçerli sebebi oldu hayatı boyunca. Sonuçta bir lider, her insanın refahını göz önünde tutarak hareket etmeliydi.
Kendini tüm insanlığın daha huzurlu bir geleceğe kavuşması için feda edebilmekten daha güzel bir amaç olabilir miydi?
Herkes birbirine karşı şiddetsizlik ilkesini benimserse, tüm dünya şiddetsiz bir yer haline dönüşebilirdi. Şiddet, şiddeti doğurduğu gibi, şiddetsizlik de şiddetsizliği yaratabilirdi. Bunun için birilerinin bunu başlatması gerekiyordu.
Saygı her zaman erdemin emrindedir, ancak erdem sahibi biri kendisini beğenmeye başlarsa, sahip olduğu erdemin dünya gözünde hiçbir değeri kalmayacaktır
432 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.