Biz Bir Orduya Kafa Tuttuk Arkadaş

2001
Ayizi Kitap

Puan vermedi·176 syf.·
2024 521. kitabı
12 Eylül öncesi ve sırasını, okuldan bozma bir cezaevi olan ‘iki yıllık’ı, bir “hoş geldin işkencesi” ala­nı olan Mamak cezaevi girişindeki ‘kafes’i, ‘tabutluk’u, Mamak cezaevi­nin 12 Eylül öncesi ve sonrasını, A ve C blok kadınlar koğuşunda yaşananları ve dışarıda karşılaşılan dünyayı anlatmakta kadınlar Konu itibarıyla zor bır kıtap Mamak zorlandım Açıkcası hayatın acı gerçekleri gözardı edilemez, bılınmeli okunmalı "Türkiye’nin yakın siya­si tarihinde askeri cezaevi deneyimi yaşamış kadınların, kadın koğuşla­rında bir arada yaşama tecrübeleri­nin, farklı yaşama/dayanma taktikleri geliştirerek ayakta kalmaya uğraş­ma pratiklerinin, direnme ve tahay­yül yüklü stratejileri(nin)… protesto enerjileri(nin)… bireysel ve kolektif fantezi ve yaşamı yeniden sahiplenmeye yönelik yaratıcı girişimleri(nin) anlaşıl­ması ve görünür kılınması girişimidir.” diyor.. Meral Akbaş Meral Akbaş "Mamaklı kadınlar, çeşitli ortam ve du­rumlarda, çok nadiren dillendirdikleri (Mamaklı diğer yüzlerce kadın gibi) an­latılarını dışarıya “anlatmaya” başlamış oldular bu kitapla… Meral Akbaş’tan devamla…“Kadınlar, cezaevi mekânını ‘yaşama alanı’ olarak tarifediler; ce­zaevinde yaratılan bu ‘başka’ dünyayı farklı kelimelerle, farklı anıları hatırla­yarak ama sürekli dile getirdiler.” Ve Mamaklı kadınların anlatıları, cezaevi kadın deneyimini görünür kılıvermişti …"Mamaklı kadınların, kendi işkencelerini anlatmak yerine -genellikle pek rastla nılmayan-, dayanışmayı sağlayan ve da­yanışmaya “yarayan, yaratılan” baskı ve işkenceleri anlatmayı tercih ettiklerini görüyor; bu bölümleri, “Yaşasın Kadın Dayanışması!” aklımızda olarak okuyo­ruz… Kadınlar, “Başka kelimeler, başka baş­langıçlar ve bitirişler, başka bir dille Türkiye’ye dair farklı bir tarihi” görünürleştirmişlerdi. Onların anlattığı,
MamakMeral Akbaş · Ayizi Kitap · 20018 okunma