Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mevlana'da İnanç Sistemi

Kamil Yaylalı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Mevlana,Allah'ın emanetini yüklenmekten korkup çekinen toprak, su, hava ve ateşin bize göre her şeyden habersiz, fakat Allah (C.C.) ile her şeyden haberdar olduklarını bizim ise onların aksine her şeyden haberimiz var iddiasında bulunup, maalesef Hakk'dan ve onun tehditçilerinden habersiz yaşadığımızdan yakınır"
Sayfa 95
"Allah(c.c ) bizim huyumuzu da kendi huyuna uygun, kendi suretine göre yarattı. Bizim vasfımız onun vasfından bir örnektir. "
Sayfa 88
Reklam
*** Eğer bekâ istiyorsanız bâkî benim, kendinizden geçip bana bağlanınız ki, benim benliğim sizin benliğiniz olsun. Varlıktan kurtulunuz ki, benim varlığım, sizin varlığınız olsun. Allah (C.C.); "Eğer ben bir kulu seversem onun gözü, kulağı ve dili olurum..." buyurur. ***
Sayfa 90
*** Celil ve büyük olan Hak ki, güneşin, göklerin ve yerlerin, aşikâr ve gizli olan her şeyin yaratıcısıdır, bu vaziyette nasıl gizli ve saklı olabilir..."
*** "İki canlı kuşu birbirine bağlarsan, aynı cinsten oldukları için, iki tane olan kanatları, dört tane olduğu hâlde uçamazlar. Çünkü ikilik mevcuttur. Halbuki buna ölü bir kuşu bağlarsan uçar. Zîrâ ikilik kalmamıştır."
••• Bir ot, arı duru bir suyu içti mi derhâl bir hayvan gelir, onu otlar, yer. O ot hem yer, hem yenir. Allah (C.C.)'dan gayri her varlık böyledir işte. Allah (C.C.) "Sizi doyurur, fakat kendi yemek yemez." Allah (C.C.) ne yenir, ne yer. O, et ve deri değildir... Yenen şeylerin emin olması, sonunda yas ve matem verir. Yürü, yemiyen içmiyen Allah (C.C.)'ın kapısına git."
Reklam
"Ben herkese bir huy, herkese bir çeşit istilah verdim. Ona medih olan söz sana zemdir, ona göre baldır, sana göre zehir! Bizse temizden de münezzehiz, pisten de, ağırlıktan da âriyiz, çeviklik ve titizlikten de! Kullara ibadet edin diye emrettimse bir kâr, bir fayda elde edeyim diye değil, kullara ihsânlarda bulunayım diye... Onların beni tesbih etmelriyle münezzeh, mukaddes olmam. Bu tesbih incilerini saymakla kendilerini temizlerler. Biz; dile, söze bakmayız, gönle, hâle bakarız. "
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.