Bir ulus devlet, hangi kurucu ögeden hareketle kendi kültürünü tanımlamışsa, bunun dışında kalan bütün ögelere düşen kendi özgün taleplerinden, var olma, yaşama haklarından vazgeçerek bu merkezi kültürün eritici kazanına atılmayı kabul edip sonunda erimeye, yok olmaya boyun eğmektir.
Muaviyeye kadar Dört Halife, kendilerine yönetme hak ve yetkisini verenin ümmet olduğunu bilerek kendilerine "Resul'ün Halifeleri" ünvanını verirlerken bu tarihten sonra Emevi halifelerin kendilerine "Allah'ın halifeleri" ünvanı vermeleri son derece önemlidir.
Bazı hikâyeler tam tahmin ettiğin gibi ilerler. Bazılarıysa son sayfada tüm bildiklerini sorgulatır. 🤯
Ters köşeleri seviyorsan, seni sonuna kadar merakta bırakacak 3 kitap önerisini keşfetmeye hazır ol!
Insanoğlunun tarihte tanık olduğu en ceberrut devlettir; geçmişte hiçbir monarşi, saltanat veya despotizm insan hayatının her alanına bu kadar derinlemesine nüfuz edebilmiş değildi.
Francis Fukuyama, artık ideolojiler döneminin kapandığını insanın liberalizmin zaferini tattığı bu süreçte "tarihin sonu"na ve "son insan"a gelindiğini ilan ediyordu