16 Eylül 2025
9798232012984

2026 3. kitabı
Bazı kitaplar vardır, dünyayı anlatır. Bazılarıysa dünyayı anlatırken aslında insanın içini anlatır. Mühür ikinci türden. Bu kitap bir distopya gibi başlıyor ama ilerledikçe fark ediyorsunuz ki asıl anlatılan teknoloji değil, hafıza; sistem değil, insan; yasak değil, hatırlama. Romanın prologu bile tek başına kitabın ruhunu kuruyor. Bir zamanlar insanların rüya gördüğü, sonra rüyaların yasaklandığı bir çağ anlatılıyor. Mühür Duyguların “veri dışı”, hafızanın “virüs”, inancın ise “zihinsel arıza” sayıldığı bir düzen… Bu atmosfer kitabın temel sorusunu ortaya koyuyor: insanı insan yapan şey silinirse geriye ne kalır? Hikâyenin merkezinde Zemanur var ama o klasik bir kahraman değil. Konuşmayan, itiraz etmeyen, slogan atmayan biri. Onun direnişi sessizlik. Sistem onun konuşmamasından korkuyor çünkü romanın en güçlü fikri şu: bazen en yüksek ses, suskunluktur. Nitekim sistem raporlarında bile sessizlik bir tehdit olarak görülüyor. Çünkü veriyle ölçülemeyen şey kontrol edilemez. Kitabın en çarpıcı yönlerinden biri rüya metaforu. Sistemin bütün rüyaları kaydedebildiği bir dünyada yalnızca Zemanur’un rüyası kaydedilemiyor. Dosya var ama içi boş. Mühür Bu sahne sadece fantastik bir olay değil; sembolik. Çünkü yazar burada şunu söylüyor: insanın özünü hiçbir sistem kaydedemez. Azra karakteri ise romanın en etkileyici dönüşümünü yaşayan kişi. Başta sisteme bağlı, kurallara inanan biri. Ama tek bir boş dosya kaydı onun zihninde çatlak açıyor. Bir yerde kendisi bile fark ediyor ki ilk kez bir dosya veri değil, his taşıyor. Bu fark ediş sahnesi kitabın kırılma noktası. Kitabın en sevdiğim taraflarından biri teknolojiyi eleştirirken klişeye düşmemesi oldu. Yazar makineleri şeytanlaştırmıyor; asıl tehlikenin düşünmeyen insan olduğunu gösteriyor. Çünkü sistemin sloganı şu
MühürMustafa Yılmaz · 20251 okunma

Mustafa YılmazYazar · 0 kitap
Emekli subay, mühendis ve akademisyen Mustafa Yılmaz, 1 Mayıs 1966'da Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli'de, üç çocuklu bir çiftçi ailesinin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokuldan sonra, devlet bursu sınavıyla girdiği Çanakkale'deki bir devlet yatılı okulunda ortaokula gitmek için ailesinden ayrıldı ve 12 Eylül 1980 darbesi sırasında Kuleli Askeri Lisesi'ne asker öğrencisi olarak kaydoldu. 1990 yılında Fakülteler ve Yüksekokullar Komutanlığı adına Boğaziçi Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu ve mühendis teğmen rütbesiyle hizmete başladı. 2014 yılına kadar Milli Savunma Bakanlığına bağlı İnşaat ve Gayrimenkul Bölge Müdürlüklerinde kontrol mühendisi, kontrol şefi ve şube müdürü olarak görev yaptı ve bu tarihten sonra Türk Askeri Akademisi'nde bölüm başkanı olarak atandı. Balıkesir Üniversitesi'nde çelik yapılar üzerine yüksek lisans, Gazi Üniversitesi'nde ise İş Sağlığı ve Güvenliği Maliyet Tahmini üzerine doktora eğitimini tamamladı. 15 Temmuz 2016'dan sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı Komutanlığı'nda kadro eksikliği nedeniyle albay rütbesiyle emekli oldu. Türk Askeri Akademisi'nden bu göreve atanmıştı. Halen Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çok sayıda akademik makalesi ve teknik kitabı bulunan yazar, karanlığa bir ışık tutmak, tarihe bir kayıt bırakmak ve gelecek için bir umut kaynağı olmak amacıyla, anı türündeki ilk eseri olan "İki Darbe Arasında Bir Ömür"ü kaleme almıştır. Evli ve dört çocuk babası olan yazar, İngilizce konuşmaktadır.