Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Müziğe Giriş

Otto Karolyi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Keşke...
Keşke tüm dünya armoninin gücünü duyabilse... - Mozart
Sayfa 65
Ritim ile Ezgi (ezgi ile ritim birbirinden ayrılamaz; ritimsiz ezgi, biçimsizdir, anlamsızdır) bilinçli bir armoni kullanımı ortaya çıkmadan önce, yüzlerce yıl gelişmelerini birlikte sürdürmüştür. İki ya da daha çok sesin bir arada kaynaşması demek olan armoninin M.S. dokuzuncu yüzyıldan önce kullanıldığı yönünde kanıtlar vardır.
Sayfa 66 - "Armoni"
Reklam
Cennetin gizemli matematiği...
Herşey düzen içinde başladı, gene öyle sona erecek ve tekrar başlayacak düzen içinde; düzenin düzenleyicisine ve cennetin gizemli matematiğine göre. - Sir Thomas Browne
Sayfa 9
Allegro! Çünkü giden ömürdür...
Müziğe biçim veren, ona can katan ritim ile tempo bir bakıma, müziğin sinir sistemidir. Bir yapıtın başlıca niteliğini birlikte ortaya koyarlar. Tempo, çok ağırdan çok hızlıya dek, tüm hız belirten dereceleri kapsayan bir sözcüktür.
Sayfa 37
Şiirde "olanaklı"
Sürekli olarak tekrarlanan bu vuruş etkisi (pulse) günlük konuşmalarımızda bile fark edilebilir; ama, sözcüklerle hecelerin, özellikle dikkat çekecek biçimde, sıkı ya da gevşek bir düzen oluşturmak üzere gruplandırılması, ancak şiirde olanaklıdır. İşte, bir Shakespeare ’sonnet’sinin ilk dizesi: "Farewell! thou art too dear for my possessing..."
Sayfa 27
'Notasyon'
Müzik de, aynı dil gibi, sistematik bir yazım yöntemi bulunmadan önce, kuşaklar arasında kulaktan kulağa aktarılarak gelişimini sürdürmüştür (halk müziğinde bugün bile bu yöntemin benzerleri kullanılmaktadır). Ama sonradan, ileri uygarlıkların (bilimsel ya da bilim-dışı) yasaları, şiiri, öteki kalıcı sözleri kaydetme eğilimi kaçınılmaz olarak, müziğin yazıya nasıl geçirileceği sorununu gündeme getirmiştir.
Sayfa 14
Reklam
Keşke tüm dünya armoninin gücünü duyabilse...-Mozart
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.