Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

National Geographic Traveler - Yaz 2019

National Geographic Traveler

National Geographic Traveler - Yaz 2019 Sözleri ve Alıntıları

National Geographic Traveler - Yaz 2019 sözleri ve alıntılarını, National Geographic Traveler - Yaz 2019 kitap alıntılarını, National Geographic Traveler - Yaz 2019 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bunu söylemek şimdi garip geliyor, ama yıllarca yalnızca süper zenginlerin Afrika’da safari yapabileceği yanılgısına inanarak yaşadım. Bu da beni her zaman üzen bir şey oldu. “Sence Güney Afrikalılar bir fil görmek için gecelik 2 bin dolar mı ödüyor?” diye sordu bir arkadaşım bana. Uzun yıllar Cape Town’da yaşamıştı –hatta bir noktada Güney Afrikalı biriyle evlenmişti– ve ne dediğinin farkındaydı. “Eğer safari yapmayı gerçekten istiyorsan Güney Afrikalıların yaptığını yap. Ucuz bir araba kirala ve direksiyonun başına otur. Hayvan peşinde bir hafta geçirir ve eminim uçak dahil 2 bin dolardan az harcarsın.”
“Yani parkta bir fille karşılaşırsam ne yapmam gerek?” diye sordum. 20 yıldan uzun bir süre önce Hluhluwe’ye taşınmış Botsvanalı, anaç bir safari rehberi olan Jean ile sohbet ediyorduk. “Yavaş yavaş geri basmalısın, özellikle de karşılaştığın fil kızışmış bir erkekse,” dedi. Mantıklı bir uyarı gibi geldi. Önceki gecemi YouTube’da, Güney Afrika’da araçları parçalayan fil videoları izleyerek geçirmiştim. “Peki ya gergedanlar?” diye sürdürdüm. “Gergedanların olayı şu,” dedi yavaşça eğilerek, “neredeyse körler. Yani ne yap et ama sakın aracınla bir gergedan dışkısının üzerinde durma. Bir gergedan seni başka bir gergedan sanabilir, tehdit olarak görebilir ve sonra koşup aracına toslayabilir. Emin ol toslamasa daha iyi olur.”
Reklam
Çiftliklerinden doğaya kaçan domuzların yavaş yavaş yabanıllaştığını okumuştum. Yabanda geçen birkaç hafta içinde değişmeye başlıyor, onları özlerine yaklaştıran değişimler yaşıyorlarmış. Meğerse aynı şey insan için de geçerliymiş; hem de iki–üç gün yetiyormuş...
“Sicilya’yı görmeksizin İtalya’yı görmek, İtalya’yı görmek değildir. Çünkü Sicilya her şeyin anahtarıdır,” demiş 1786–1788 yılları arasında İtalya’yı gezen Alman edebiyatçı Goethe. Aradan geçen neredeyse 250 yılda pek çok şey değişmiş olsa da bu sözler geçerliliğini hâlâ koruyor. Bu adada güneş başka türlü parlıyor, renkler daha bir canlı, yemekler daha bir lezzetli, gölgeler bir başka uzun. Akdeniz’in tam ortasındaki konumuyla tarih boyunca Yunan, Roma, Bizans, Arap, Norman ve İspanyol hâkimiyetine tanık olan Sicilya’nın kültürü, tüm bu medeniyetlerden izler taşımaya devam ediyor.
KADİM YOLLAR Tarihin adımlarını takip ederek geçmişin görkemini keşfedin. PERU Machu Picchu {Machu Picchu’ya farklı bir açıdan bakmak için Huayna Picchu’nun –İnka harabelerinin tüm o ikonik fotoğraflarında arkada yükselen– 2720 metrelik zirvesine çıkın. Gidiş–dönüş iki saat süren bu yürüyüşü günde yalnızca 200 kişinin yapmasına izin veriliyor. Zirvenin yakınlarında yer alan, kötü şöhretli bir eğime sahip “ölüm merdivenlerinden” inerken yavaş ilerleyin. ÜRDÜN Petra {İki bin yılı aşkın bir süre önce bir uçurumun yüksek kumtaşı duvarlarına oyulan bu antik Nebati kenti, dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri. Vadi Arabah çölüne kayaların üzerinden bakan manzaralar için Petra’nın devasa manastırına çıkan yaklaşık 800 basamağı tırmanın.
Tam Güneş tutulması –yani Ay’ın Güneş’i kapatması ile gündüzün tamamen geceye dönmesi– eşine az rastlanır bir gizem duygusu uyandırıyor insanda. Kafayı yıldızlara takmış Aztekler’e ve son kralları Moctezuma’ya göre tam tutulma dünyalarının sonunun, yani Hernán Cortes’in geldiğinin işaretiydi. Yirmi birinci yüzyıl Amerika’sında bile, radikal Hıristiyan topluluklar 21 Ağustos 2017 tarihindeki tam tutulmanın dünyanın sonu olacağını iddia etmişti.