Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti’nde Yahudiler

Ahmet Hikmet Eroğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
YASEF NASSİ’NİN TİBERYA PROJESİ
Yasef Nassi, Kanuni Sultan Süleyman’dan Tiberya’da bir Yahudi yerleşim bölgesi kurma izni almıştır.
Sayfa 146Kitabı okudu
YASEF NASSİ’NİN TİBERYA PROJESİ
Sharon, Yasef Nassi’nin Tiberya’da bağımsız ya da yarı bağımsız bir Yahudi kolonisi kurmak ve bu koloniye Avrupa’da zor şartlar altında yaşayan Yahudileri yerleştirmek istemesini, Theodor Herzl’in ortaya koyduğu Eylemci Siyonizm’e benzetmiştir.Ona göre Yasef Nassi, Theodor Herzl’den dört asır önce aynı şeyi düşünmüştür.
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin ticaretinde önemli bir yere gelen Yahudilerden bazıları, akçelerin kenarlarını kırparak Devletin para sisteminin bozulmasına neden olmuştur.Yahudi kalpazanlar, akçelerin kenarlarını kırptıklarından, Devlet, yeni akçe çıkarmış eski akçeleri yasaklamıştır.Ancak Yahudiler, akçelerin kenarlarını kırpmaya devam etmiştir.
Sayfa 132Kitabı okudu
KIBRIS’I FETHETME KARARINDA YASEF NASSİ’NİN ETKİSİ
II. Selim’in Kıbrıs’ı fethetme kararı almasında, Yasef Nassi’nin etkisinden söz edilmiştir.Bu gibi, rivayetlerin bulunduğu en eski kaynak Nicolay’ın kitabıdır.Nicolay, kitabında Nassi’nin Venedik Cumhuriyetine düşman olduğunu, Venedik’ten intikam almak için Padişahı Kıbrıs’ı fethetmesi için teşvik ettiğini rivayet etmiştir.Ona göre Nassi, Padişah’a Venedik donanmasının ve cephaneliğinin yandığını, bu yüzden Kıbrıs’ı fethetmek için tam zamanı olduğunu bildirmiştir. Kıbrıs’ın fethi için Nassi ile birlikte Kaptan Piyale Paşa, Lala Mustafa Paşa ve Şeyhülislam Ebussuud Efendi de gayret göstermiştir.
Sayfa 149Kitabı okudu
OSMANLI DEVLETİ’NDE YAHUDİ YERLEŞİM BÖLGELERİ
Osmanlı Devleti’nde Yahudiler; Balkan şehirleri, Ege Bölgesi, Ege Adaları, Anadolu’nun bazı şehirleri, Selanik, İstanbul, Safed (Günümüzde İsrail’in kuzeyinde bulunan bir şehir), Bursa, Şam ve Kahire’de yerleşmişlerdir.
SALAMON ABEN YAEŞ (1520-1603)
İstanbul’a gelen Aben Yaeş, kısa zamanda III. Murad’ın güvenini kazanmıştır.İspanya’ya karşı Türk-İngiliz ittifakı için çalışmıştır.Aben Yaeş, Kraliçe Elizabeth’in özel doktoru olan kayınbiraderi sayesinde, İngiltere sarayında olup bitenden haberdar olmuştur.Aben Yaeş’in edindiği istihbarat değeri taşıyan bilgileri Osmanlı Devleti’ne sunduğu rivayet edilmiştir.Ancak, onun daha çok Portekiz ve İngiltere hesabına çalıştığı kanaatinde olanlar da vardır. Aben Yaeş’e, dük payesi ile Midilli adası iltizama verilmiştir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
YASEF NASSİ
II. Selim’in Padişah olması ile Nassi’nin Saray’daki itibarı daha da fazlalaşmıştır. II. Selim, Kütahya’da tanıdığı Yasef Nassi’yi Nakşe dükü yapmıştır(1567).
Sayfa 142Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.