Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avrupalı Seyyahların Gözünden 1530-1699

Osmanlı Dünyası ve İnsanları

Gülgûn Üçel Aybet

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Galland 1672’de Meriç Nehri yakınlarında bulunan Bosnaköy’de gördüğü kuş türlerini şu şekilde aktarır: “Burada karabatak, saksağan kuşu, kuzgun, kumrular ve özellikle leylekler görülür. Bu kuşlar o derece hür ve rahattır ki yuvalarını köyün yolları üzerindeki ağaçlara yaparlar, üzerlerinde iki veya üç kuş yuvası olan ağaçlar vardır. Padişahın bir bahçesinde tamamen karabatak yuvalarıyla dolu bir ağaç vardı. Bu kuşların bu derece hür olmalarının nedeni çocuklar dahil hiç kimse tarafından onlara fenalık edilmemesinden ileri gelir” .
Sayfa 357Kitabı okudu
“Sir John Finch’in Edirne’den dönüşünde Trakya ve Edirne’de veba salgınının korkunç derecede yaygın olduğunu söylemesi üzerine Atina’ya dönmekten vazgeçtiler...”
Reklam
Türkler ve Çiçek Sevgisi
Busbecq, 1555’te Edirne’den İstanbul’a giderken yoldaki çiçeklerden bahseder. “Biz bu bölgeden geçerken her yerde çiçekler gördük. Bunlar Türklerin dedikleri gibi nergis, sümbül ve lalelerdi. Uygun bir mevsim olmayan kış ortasında onları açmış görmek bizleri şaşırttı. Rumeli’de nergis ve sümbül boldur ve onların çoğunun öyle olağanüstü kokusu vardır ki bu çeşit güzel kokuya alışık olmayanlarda bir baş ağrısına neden olurlar. Lale, küçük ve kokusuzdur, fakat güzelliği ve çeşitli renklerinden dolayı hayran olunur. Türkler çiçekleri çok severler. Hiç savurgan olmadıkları halde güzel bir buket için birkaç ‘aspres’ (akça) ödemekten çekinmezler. Hediye olarak aldığım çiçekler bana pahalıya mal oldu. Çünkü onlara karşılık her defasında birkaç ‘aspres’ ödedim” .
Sayfa 356Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.