Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

16. Yüzyıl Ortalarından 17. Yüzyıl Sonuna Kadar

Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 2. Kısım

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 2. Kısım Gönderileri

Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 2. Kısım kitaplarını, Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 2. Kısım sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 2. Kısım yazarlarını, Osmanlı Tarihi - III. Cilt, 2. Kısım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hadım Hasan Paşa son derece mürtekip olup memuriyetleri yüksek para mukabilinde satar ve aldığı parayı Valide Sultan'a vermek mecburiyetinde olduğunu söylerdi; filhakika sadareti müddetince her hafta Safiye Sultan'a hediyeler takdim etmişti."
Sayfa 357 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Osmanlı Devleti'nde esas itibariyle paraya ait enderun ve bîrun olarak iki hazine vardı; bundan başka kısa bir zaman için on altıncı yüzyıl ortalarında bir de Yedikule hazinesi ihdas edilmişti."
Sayfa 332 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Maaş tevziinden evvel yeniçerilere saray mutfağından pilav ve zerde verilirdi; bazan verilen yemeği yememekle muhalefet ve isyan ettikleri görüldüğünden onların yemek yiyip maaşlarını almaları bir beşaret alâmeti idi."
Sayfa 329 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Divan-ı hümayun, ilk zamanlarda her gün toplanırken sonradan on altıncı asırdan itibaren cumartesi, pazar, pazartesi ve salı olmak üzere haftada dört gündü."
Sayfa 327 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Devlet hazinesinin açılması ve kapanması için defterdarın vücudu şarttı. Defterdarlar haftada bir salı günü pâdişahın yanına girip her birisi kendi dairesine ait malî işler hakkında malûmat verirlerdi."
Sayfa 325 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Eğer reaya yemiş ağaçlarını kesmeği îtiyat etmişse elini kesmek icap ediyordu. Reaya taifesi kasd-ı mahsusla sipahilerini dövse ve ağır söz söyleseler dilini kesmek kanundu."
Sayfa 313 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Osmanlı Devleti teşkilâtında pek mühim olan timar teşkilâtı on altıncı asır sonlarına kadar devletin en kudretli suvarisini vücuda getirmişti."
Sayfa 311 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Has kimin ise o hastaki köylü de o has sahibinindi; köylünün ekip biçtiği yerlerin öşrü ve resimleri has sahibine ait olup köylü ekip biçmezse has sahibinin vergisine halel geleceği için elindeki toprağı alınarak başka birisine verilirdi."
Sayfa 310 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Osmanlı Devleti kendisinden evvelki Anadolu Selçukileri gibi elindeki yerleri hizmet mukabili olarak muhtelif kısımlara taksim etmiş ve bir kısmını da havass-ı hümayun ismiyle Maliye hazinesine tahsis eylemişlerdir."
Sayfa 307 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
90 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.