1997
1990
Adam Yayınları

·120 syf.·
2020 176. kitabı
"Pathos ikimizden başka hiç kimse yok dünyada Türkçe çağır çağıracaksan Türkçe yok Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunda - anlamadığım bir alfabeyle yazılı adım otel girişinde şişkonun teki pasaporta bakıyor bakıyor bakıyor: «Nationalité Monsieur?» işte bütün mesele." Kıbrıs Türkü olmak nasıl bir duygudur? Elinde İngiliz pasaportu ile Londra'da, Atina'da, ABD'nin herhangi bir eyaletinde bir otelin girişinde kimliğiniz ayırt edilemiyor ne yurdunuz var tam olarak yerleşecek ne de diliniz var tam olarak tutunacak.. "Bunca yıkım varken belki denizdir umut veren içimde hiç dinmeyen bir ses var:Daha silinmedi Kıbrıslılar portakalların çiçeklendiği bu bahçeden. Biz kendimizi, yurdum pasaportunu arar girebilmek için dünyanın kapısından." "Mehmet Yaşın (d. 1958, Lefkoşa), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'nde master yaptı. 1986'da İngiltere'ye gitti. Birmingham Universitesi Bizans Osmanlı Eğitimleri Merkezinde, şiir ve kimlik konusundaki doktora çalışmasına başladı. Londra ve Atina Üniversitesinde, Ingilizce ve Yunanca dil-edebiyat kurslarına katıldı. 1979'dan başlayarak şiir, yazı ve çevirileriyle dergi ve gazetelerde göründü. Uluslararası edebiyat-sanat konferanslarına katıldı. «Sevgilim Ölü Asker 1984-1985 Akademi Şiir Birincilik Ödülü / A. Kadir Ödülü), «Işık Merdiven (1986) adlı şiir kitapları yayınlandı. Şiirleri yabancı dillere çevrildi ve bestelendi. Çeşitli ülkelerde, müzik ekipleriyle birlikte şiirlerini sundu." (Arka kapaktan) Farklı bir şair. Şiirlerinde düz yazıya, olay örgüsüne yaklaşmayı seven bazen de dize dize , sözcük sözcük ilerleyen, arada BÜYÜK HARFLERLE VURGU yapan en önemlisi de içinde bulunduğu duygu durumlarını kendine has bir üslupla anlatan bir şair. Kıbrıslı bir Türk
PathosMehmet Yaşın · Cem Yayınevi · 199011 okunma

Mehmet YaşınYazar · 16 kitap
Mehmet Yaşın, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır. İlk ve ortaöğrenimini Kıbrıs’ta tamamladı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Bir süre Kıbrıs’ta gazeteci olarak çalıştıktan sonra bir Kıbrıs gazetesinin Türkiye temsilcisi göreviyle Ankara’ya döndü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde başladığı (1982) yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde “Kıbrıs Kilisesi’nin Tarihsel Rolü” başlıklı teziyle tamamladı. İngiltere’de Birmingham ve Middlesex üniversitelerinde de “şiir ve kimlik” konusunda doktora çalışması yaptı. Daha sonra Middlesex Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Şiirlerine 70’li yıllarda Kıbrıs’ın Türkçe yayımlanan dergi ve gazetelerinde rastlandı. Türkiye’ de de ilk şiiri Sanat Emeği’nde çıktı (Temmuz, 1979). Şair/Yazar Mehmet Yaşın ilk kitabıyla da Akademi Kitabevi Şiir Birincilik Ödülü’nü kazanarak (1985) dikkati çekti. “Yalın bir dil kullandığı lirik şiirlerden giderek Akdeniz’in mitolojik ve dinsel fantezileriyle yoğrulan bir şiire doğru yöneldi. İktidar konumu ve milli duygularla hesaplaşmaya yönelen son şiirleri bir yandan da marjinal ve ‘Kıbrıslı’ bir kimliğin inşasını amaçlamaktadır. Poeturka adlı denemelerinde Türk şiirinde artık klişeleşmiş bazı yaklaşımları eleştirmekte ve yeterince açıklayıcı bulmadığı ‘Türk şiiri’, ‘Akdenizli kimliği’ gibi gelişigüzel kullanılan nitelemeleri eleştirel bir analize tutmaktadır.” (TBEA)