Patiköy (Orijinal adı Dogtown); eserlerinden Dilek Ağacı ve Ben Yalnız Ivan dilimize de çevrilmiş olan, Newbery ödüllü yazar Katherine Applegate ve Gennifer Choldenko tarafından yazılmış çift yazarlı bir eserdir.
Patiköy; terk edilmiş, kaybolmuş ve sahiplenilmeyi bekleyen hem canlı hem de metal köpeklerin bulunduğu bir barınaktır.
Kitabın bölümlerden oluşması ve bol resimli olması okumayı zevkli hale getirmektedir. 4. sınıftan itibaren okunabilir. Olay örgüsü, Şans (Chance) ve dostları Metal Kafa isimli köpek ile bir farenin etrafında şekillenir.
Şans, sıcak bir yuvadayken sahiplerinin bir yolculuğa çıkmasıyla köpek bakıcısına verilir. Bakıcı Şans'a iyi davranmaz. Burada bir bacağını kazada kaybeder. Sokaklara kaçan Şans, kendini bir köpek barınağında bulur. İdare, yönetim tarafından kontrol edilen bu barınak; üst kat ve bodrum kattan oluşan, kafeslerin bulunduğu kalabalık ve zorlu bir yerdir. “Liste” ise hasta ve ölecek köpekler için kullanılır. Ancak eserde hayatını kaybeden köpek yoktur.
Barınaktaki köpeklerin sahiplenilmesi için programlar düzenlenir. Şans, akıllı ve herkesle diyalog kurabilen bir köpektir. Barınakta serbest dolaşabilen tek köpektir. Kendi isminin cümle içinde geçmesinden hoşlanmaz. Şans, Avustralya kırması Border Collie cinsi, tüylü, sevimli ve zeki bir köpektir.
Barınakta sahiplenilmeyi bekleyen Geraldine (Saint Bernard), Buster (Golden Retriever), Dasha gibi birçok köpek ve robot köpek Metal Kafa vardır. Şans’ın anılarından, sahiplerinin profesör olduğunu ve ayağını nerede, nasıl kaybettiğini öğreniriz.
Eserin sonlarına doğru Metal Kafa’nın duyguları olan, sevebilen, kalbiyle hareket eden, konuşabilen bir köpek olduğunu görürüz. Sürekli kılavuzunu okur; üzülür ve kalbi kırılır. Fare konuşamaz ama anlayabilir; baktığı yavruları vardır ve