Aralık 2023
Orijinal Adı:
Dogtown

·284 syf.·
2025 90. kitabı
PatiköyPatiköy Patiköy, ilk bakışta bir hayvan hikâyesi gibi görünse de aslında hepimizin içindeki “ait olma” ve “güvenme” arzusuna dokunan yumuşak ve samimi bir roman. Şans’ın yaşadığı terk edilme duygusu, bir yandan kalbimizi burkarken bir yandan da onun cesaretini ve tekrar sevebilme gücünü görmek insana umut veriyor. Patiköy, hayvanların gözünden dünyaya bakmayı seven okurlar için hem duygusal hem düşündürücü bir eser. Applegate, yine sade ama etkileyici diliyle, küçük yaş gruplarının rahatlıkla anlayabileceği; yetişkinlerin ise satır aralarında derinlik bulabileceği bir anlatı kuruyor. Kitap özellikle çocuklar için çok değerli çünkü hayvanlara sadece sevgi duymayı değil, onları bir canlı olarak anlamayı, sorumluluk almayı ve empati kurmayı da öğretiyor. Büyükler içinse çok hızlı okunup içte sıcaklık bırakan bir “iyileşme” hikâyesi gibi. Kitabın en güçlü yanı, terkedilme, sadakat, güven ve ikinci şanslar gibi temaları hayvan karakterler üzerinden çok doğal bir şekilde işlemesi. Poppy’nin iç sesi, bir hayvanın ne hissedebileceğini bize samimi ve gerçekçi biçimde hissettiriyor. Bu da hikâyeyi yalnızca bir macera kitabı olmaktan çıkarıp, empatiyi güçlendiren bir deneyime dönüştürüyor. Katherine Applegate’in genel üslubuna uygun olarak, hem duygusal hem de düşündürücü; sonunda yüzünde hafif bir tebessüm bırakan bir kitap. Sonuç olarak Patiköy, kısa ama etkisi uzun süren; hayvan sevgisini, merhameti ve yeniden başlamanın mümkün olduğunu hatırlatan güzel bir eser. Özellikle öğrenciler, öğretmenler ve aileler için çok uygun. Katherine ApplegateKatherine Applegate Gennifer CholdenkoGennifer Choldenko
2025 11. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 20:47
Şans adlı köpek, sahibi Jassie ve annesi 6 aylığına yurt dışına gidince bakıcıya bırakılır ancak bakıcı ve sevgilisi ona iyi davranmaz. Bir akşam kendi kavgaları esnasında dışarı atılan Şans’I kamyonetle ezerler. Bir bacağını kaybeden Şans, sahiplerine bunun anlatılamayacağını ve öldürüleceğini düşünüp kaçar. Sonra da kendini barınakta bulur. Orada merak köpekler ve gerçek köpekler birlikte yaşar. İnsanlar gelip köpek sahiplenir. Çok uzun süre sahiplenilmeyenler de listede yer alır ve sonu… Şans böyle olan bir köpeği Metal Kafa sayesinde sahiplendirir. Buna dostu Fare de yardım eder. Metal Kafa’ nın eski sahibine giderler ama onu artık istemez. Metal Kafa da özel çocuk olduğunu düşündüğüm Quinn’e kitap okur. Çünkü metal köpekler insanca bilmektedir. Şans, bir akşam barınaktan kaçar çünkü listede ilk sırada o vardı. Kolayca eski evini bulur. Sahipleri de ondan bir gün sonra gelir. Şans birkaç gün önce gitseydi bakıcısını bulacaktı. Gerçekten adı gibi şanslı. Üç bacağı olmasını sahipleri hiç önemsemez, onu bağırlarına basarlar. Çok güzel bir dostluk kitabıydı. Üstelik kurgusu farklıydı. Yazar başlarken öyle bir giriş yapmış ki neredeyse yarısına kadar sanki siz karakterleri ve olayları biliyormuşsunuz gibi anlatmış. Şans’ ın hikayesini de sona saklamış ve Şans kendi hikayesini Metal Kafa’ ya moral olsun diye anlatırken dinliyorsunuz.
Patiköy 2
Puan vermedi
Patiköy (Orijinal adı Dogtown); eserlerinden Dilek Ağacı ve Ben Yalnız Ivan dilimize de çevrilmiş olan, Newbery ödüllü yazar Katherine Applegate ve Gennifer Choldenko tarafından yazılmış çift yazarlı bir eserdir. Patiköy; terk edilmiş, kaybolmuş ve sahiplenilmeyi bekleyen hem canlı hem de metal köpeklerin bulunduğu bir barınaktır. Kitabın bölümlerden oluşması ve bol resimli olması okumayı zevkli hale getirmektedir. 4. sınıftan itibaren okunabilir. Olay örgüsü, Şans (Chance) ve dostları Metal Kafa isimli köpek ile bir farenin etrafında şekillenir. Şans, sıcak bir yuvadayken sahiplerinin bir yolculuğa çıkmasıyla köpek bakıcısına verilir. Bakıcı Şans'a iyi davranmaz. Burada bir bacağını kazada kaybeder. Sokaklara kaçan Şans, kendini bir köpek barınağında bulur. İdare, yönetim tarafından kontrol edilen bu barınak; üst kat ve bodrum kattan oluşan, kafeslerin bulunduğu kalabalık ve zorlu bir yerdir. “Liste” ise hasta ve ölecek köpekler için kullanılır. Ancak eserde hayatını kaybeden köpek yoktur. Barınaktaki köpeklerin sahiplenilmesi için programlar düzenlenir. Şans, akıllı ve herkesle diyalog kurabilen bir köpektir. Barınakta serbest dolaşabilen tek köpektir. Kendi isminin cümle içinde geçmesinden hoşlanmaz. Şans, Avustralya kırması Border Collie cinsi, tüylü, sevimli ve zeki bir köpektir. Barınakta sahiplenilmeyi bekleyen Geraldine (Saint Bernard), Buster (Golden Retriever), Dasha gibi birçok köpek ve robot köpek Metal Kafa vardır. Şans’ın anılarından, sahiplerinin profesör olduğunu ve ayağını nerede, nasıl kaybettiğini öğreniriz. Eserin sonlarına doğru Metal Kafa’nın duyguları olan, sevebilen, kalbiyle hareket eden, konuşabilen bir köpek olduğunu görürüz. Sürekli kılavuzunu okur; üzülür ve kalbi kırılır. Fare konuşamaz ama anlayabilir; baktığı yavruları vardır ve

Katherine ApplegateYazar · 16 kitap
Katherine Applegate’in kitapları arasında Roscoe Riley Rules kitap serisi ile resimli kitap The Buffalo Storm yer almaktadır. Home of the Brave isimli kitabı School Library Jornal tarafından Yılın En İyi Kitabı seçildi ve Golden Kite ödülü ile çocuk kitaplarında Josette Frank Ödülü aldı. Eşi Michael Grant ile dünya çapında 35 milyon kopyadan fazla satan Animorphs serisini yazdı. Katherine eşi, iki çocuğu ve pek tatlı ve çok değişik evcil hayvanlarıyla birlikte California’da yaşamaktadır.