Serhat Kaplanı

İlk Yayın Tarihi:
2019
Na Yayınları

2020 9. kitabı
Ümit Fatma Fırat'ın Türkçe'ye çevirisini okudum. Xormekli Zeynel Efendi çocukluk yıllarımdan itibaren duyduğum bir insandı. En büyük hayalim onun hayatını kaleme almaktı. çünkü bu zamana kadar yazılmamıştı.Bu hem tarihe hem de ödenen bedellere ihanetti benden önce birilerinin yazması beni mutlu etti.Kurdistanda oluşan Mezhepsel,Irksal çelişkilerin nasıl temellendiğini gözler önüne seriyor. 1870lerden Cumhuriyetin kuruluşuna kadar ki yaşanan özelde Varto genelde tüm ülkeyi anlatan bir roman. Olay akış örgüsü daha da iyi olabilirdi. Cibran aşiretinin Hamidiye ordularına öncülük etmesi komşularını katletmesi buna karşı duran Alevi Zeynel ve sonraları göreceğimiz Şeyh Said isyanının önder ismi Cibranli Halidin çocukluğunu anlayacağız. BERİTAN gibi Koçer aşiretlerin sıkıntılarını çok güzel anlatmis ve Ermeni soykırımının aslında iktidar hırsından destek veren Kürtleri görüyoruz. Okunulması gereken bir kitap. Maalesef ki çok az ilgi görüyor.
Plingê SerhedêEyüp Kıran · Na Yayınları · 202314 okunma
2023 6. kitabı
1900 ‘ lü yılların başında Osmanlı dönemi ittihat ve terakki’nin sistematik olarak yürüttükleri Siyaset sonucu Kürt bölgesinde bir bölümü yerel halkın eliyle olmak üzere öldürülen 1 MİLYON ERMENİ yurttaşın, Soykırıma uğratılmasını konu alan çok güzel bir Kitap . Kûrtçe deneyimi olan arkadaşlar için okunması gereken bir Eser . Xwendin her roj xwendin ️
Plingê SerhedêEyüp Kıran · Na Yayınları · 202314 okunma

Eyüp KıranYazar · 3 kitap
Eyüp KIRAN, 1945 Yılında, Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ yöresinin Avurtepe köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Siverek’te tamamladıktan sonra Diyarbakır Ziya Gökalp lisesinden mezun oldu. 1971 yılında Erzurum Ziraat Fakültesini bitirdi ve aynı yıl Maraş’ta Tarım Bakanlığına bağlı Zirai Mücadele Karantina Müdürlüğünde göreve başladı. Maraş’ta çalışırken Kürtlerin yaşadığı yerleri, yaşamlarını öğrendi. Eyüp Kıran, 1973 yılında Tarım Bakanlığının açtığı asistanlık sınavını kazanarak Diyarbakır Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne atandı. Bu Enstitüde araştırmacı olarak yaklaşık otuz yıl bilimsel çalışmalar sürdürdü. 1994-2003 yılları arasında bu enstitünün müdürlüğünü yaptı. Mesleki uzmanlık alanı entomoloji (böcek bilimi) idi. Çalıştığı enstitüde buğday, arpa, mısır, tütün ve pamuk zararlılarının kontrolü ile ilgili birçok araştırma projeleri yaptı ve araştırıcı olarak yürüttü. İşini sevdi ve ondan faydalandı. Çünkü çalıştığı enstitü bölgesel bir kuruluş olduğu için bölgeyi defalarca gezdi ve inceledi. Mesleki uzmanlığıyla ilgili çeşitli bilimsel kongre ve sempozyumlara bildirili olarak katıldı. 2003 yılında Tarım Bakanlığından emekli oldu.