Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Psikolojik ve Ahlaki Açıdan Çocuk Suçluluğu

Abdulvahit İmamoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çocuk eleştiriler içinde yaşarsa suçlamayı, düşmanca duygular içinde yaşarsa saldırganlığı, kınanarak yaşarsa pısırık olmayı, utanç içinde yaşarsa suçluluk duymayı, hoşgörü içinde yaşarsa sabırlı olmayı, sevgi içinde yaşarsa güvenmeyi, davranışlarının onaylandığı bir ortam içinde yaşarsa kendisini olduğu gibi görmeyi öğrenecektir.
... çocuklara sevgi sözcükleri söylemek ve onları adam yerine koymak gerekir.
Reklam
Suç işleyen çocukların önemli bir kısmı suça maruz kalmış, mağdur olmuşlardır. Suça maruz kalma ve suç işleme birbirini besleyen iki olgudur.
Fransız sosyologu Emile Durkheim' a (1964) göre, ahlaki yükümlülükler ve sosyal kurallar olmazsa yaşam çekilmez hâle gelir ve anomi ile sonuçlanır. Anomi, bir kuralsızlık, normsuzluk duygusu olup intihar ve suç gibi yıkıcı davranışları tetikler.
Sayfa 32
Akbaş, annelerin çocuğa babayı bir korku aracı gibi göstermesinin de yanlış olduğunu belirterek şöyle demektedir; "Ne yaparsanız yapın, babayla çocuğu karşı karşıya getirmeyin. Çocuğun babayla daha fazla yakınlaşması gerekir. 'Akşam babana söylersem döver' tarzı ifadeler, çocuğu babadan uzaklaştırır. Babadan uzaklaşan özellikle erkek çocuklarda problem oluşur. Ceza verilecekse beraber karar verilmelidir. Bu ceza da asla dayak ve şiddet olmamalı. Babayı olabildiğince ailede olumlu gösterin. Çocuk babayı ne kadar olumlu algılıyorsa kimliği de, kişiliği de ruh sağlığı da o kadar sağlam olur. Ama baba ne kadar öcü gibi duruyorsa o zaman problemli olur. Çocuklara sevecen, tutarlı, birbirine yakın görüşlerde olmalı".
(Akbaş,S. http://www.ezberim. com/19.05.2011).
Sorunlar ailede başlar, çözümü de ailede olur. Ailenin verdiği eğitim, öğretmeninden daha iyi olur. 'Vurup kıran, öldürürüm seni' diyen çocuklar ilerde çevresine zararlı bir insan olur. Bunların önüne geçmek için çocuklardan sevgi sözcüğünü eksik etmemek gerekir"
Sayfa 47 - Sabit akbaş
Reklam
Sevgi sözcüğü duymadan, sevgiden mahrum büyüyen İlköğretim çağındaki çocukların uyum ve davranış bozuklulukları yaşadıklarını belirten Sabit Akbaş, çocuğun sorunlarının çözüleceği tek yerin aile olduğunu vurgulamaktadır. Psikolog Akbaş, 7-15 yaş arası çocukların davranış bozukluklarının temelinde, ailede çocuğa karşı 'sevgi' sözcüğünün kullanılmamasının yattığını söylemektedir.
Sayfa 47
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.