İttihat ve Terakki’nin Tek Kadın Üyesi

Selma Rıza

Rahmi Akbaş
23 Kasım 2021
Dorlion Yayınları

Kitabın ismi ile içeriği tam uyuşmuyor bilginize!
2026 18. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2026 20:38
Kitapta bir dönem kadınının, Ittihat ve Terakki'nin tek kadın üyesinin hayatını okuyacağım diye heveslenirken, onun ağabeyi Ahmet Rıza'yı daha çok okudum. Selma Rıza Hanımefendiye kitabın sonunda sadece birkaç sayfacık ayırabilmiş ancak yazarımız. Tabii bir okur olarak, bu beni çok rahatsız etti. Çünkü kitabı satın alma sebebim de tıpkı kapağındaki resim ve kitabın ismi nedeniyleydi. Ilgi çeksin de kitabın satış performansı artsın diye yapılan bir stratejiydi galiba. Ama pek hoş olmamış! Kitapta Ahmet Rıza, Jön Türkler, Sultan Abdülhamid, Talat Paşa, Enver Paşa ile ilgili birçok konuya yer vermiş yazar, ya da anlatmak istemiş mi diyelim? Ama tam da anlatamamış gibi olmuş. Nedenine gelince konular çok kopuk kopuktu, okurken lezzet vermedi. Tam bir konu örgüsü yoktu. Bir konuyu anlatırken diğerine atlıyor ve bu okuyana rahatsızlık veriyor ve çok yoruyor. Bazı anlatımlarda çok defa tekrara düşmüş. Bir de her ne kadar görmezden gelmek istesem de, yazım hataları vardı maalesef. Kitabın sonunda da yazılan mektuplara, fotograflara yer vermiş ve bitirmiş yazar. Inceleme yazdığımda, genelde en aklımda kalan kitaplara yazarım. Bu kitaba inceleme yazmamın tek sebebi, benim yaşadığım hayal kırıklığını başka okurlar yaşamasın. Kitabın ismine aldanmasınlar diye! Son olarak kopuk kopuk olsa da elimden geldiğince okumaya, anlamaya çalıştım. Dilerim yazar gelecek kitaplarında bu önemli ayrıntılara daha da dikkat eder..
biyografi tarih
Selma RızaRahmi Akbaş · Dorlion Yayınları · 20217 okunma
2025 6. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2025 11:08
Kitabın adı "Selma Rıza" olunca insan kitabın içeriğinin de Selma Rıza ile ilgili olmasını bekliyor tabii ki. Gel gör ki Selma Rıza ile ilgili adam akıllı 5 sayfa bilgi var yok! Kitap İttihat ve Terakki'nin kuruluş sürecini ele almakla birlikte, Paris'te Jön Türkler'in faaliyetlerine değiniyor. Yine buradaki Jön Türk kongreleri de ele alınıyor. Sonraki bölümlerde Ahmet Rıza üzerinde biraz değerlendirme yapan yazar, nihayet kısa bir bölümü Selma Rıza Hanım'a ayırıp kitabı bitirmiş. Kitapla ilgili eleştirim, kitabın başlığı ve içeriğinin birbirinden alakasız olması, ayrıca İttihat ve Terakki'ye yönelttiği eleştiriler, yapıcı bir eleştiriden ziyade kahvehane ağzıyla yapılmış gibi. Yazarın diğer kitaplarındaki incelemelere de göz gezdirdim, yazdıklarım ile aynı görüşleri bildirmiş çoğu. Velhasıl, yazar amcamız akademik bir tarihçilik kimliğinden oldukça uzak bir isim.. Bu kitabın akademik değeri nedir tabii orası da ayrı bir konu.
Selma RızaRahmi Akbaş · Dorlion Yayınları · 20217 okunma

Rahmi AkbaşYazar · 4 kitap
1965 yılında Çorum ili Osmancık ilçesinde doğdum. İlk, Orta ve Lise tahsilimi Çorumda tamamladıktan sonra, A.Ü. Dil ve Tarih - Cografya Fakultesine devam ettim. Buradan 3. sınıftan ayrılarak And.Ün. Küt.İk.İd.Bil.Fak. Girdim ve İşletme Bölümünü bitirdim.Yaşar Holding, Saray Holding ve YUmmy Meyve Suları A.Ş. yönetici olarak çalıştıktan sonra, Ege Ün. Bergama Meslek Yüksek Okulunda Öğr. Elm.,şu anda da T.C.Bilecik Üniversitesi Söğüt Meslek Yüksekokulunda Öğr. Gör. Olarak Çalışmaktayım.