Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk’ün Başarısız Demokrasi Devrimi

Serbest Cumhuriyet Fırkası

Çetin Yetkin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Atatürk'ü Vatan Hainliği ile İtham Eden Köşe Yazarı:
29 Eylül 1930 günü Cumhuriyet gazetesinde Yunus Nadi'nin yazısını okuduğumuzda ise irkilmemek elde değil. Çünkü Yunus Nadi'nin, Gazi Mustafa Kemal'in SCF karşısındaki tutumunu ''vatana ihanet'' olarak nitelendirdiğini göreceğiz.
Sayfa 221Kitabı okudu
Atatürk'ün 1930'da Başarısız Çok Partili Düzene Geçme Hamlesi:
...SCF yaşayabilseydi ilk genel seçimleri kazanacağı kuşkusuzdu. Ne ki, SCF tarihe karıştıktan sonra İsmet Paşa iktidarı karşısında onu savunacak bir kimse çıkamayacaktır. Not: SCF (Serbest Cumhuriyet Fırkası)
Reklam
Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın Kuruluşu:
SCF'nin kuruluş süreci, Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçisi Fethi Bey'in 1930 yılının Temmuz ayında iznini geçirmek üzere Türkiye'ye gelmesi ile başlar.
Atatürk Fethi Okyar'ı Partisini Kapatmaması İçin İkna Etmeye Çalışırken:
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Fethi Okyar'a: ''Cumhuriyete hizmet böyle mi olur? Çekilmek doğru değildir: her müşkülü yavaş yavaş hallederiz. Yedi senedir tek fırkaya alışan, tekmil hükümet memurlarıyla çalışan tuhaf ve başka bir halet-i ruhiye taşıyan bir teşekkülü bir ay içinde yola getirmek imkanı yoktur. Biraz sabırlı olun.''
Yazarın 1930 Çok Partili Düzene Geçiş Döneminde İnönü'ye Eleştirisi:
SCF'nin siyasal yaşama atılması, bu başarısızlığın ve halkın hoşnutsuzluğunun gözler önüne serilmesini sağlamıştı. Ne ki, ne İsmet Paşa, ne de CHF yönetimi, bu gerçekleri kabul edemiyor.
Sayfa 134Kitabı okudu
Atatürk'ün Muhalefet Oluşturmak İçin Serbest Fırka'ya Desteği:
Gazi Mustafa Kemal, SCF'nin kuruluş aşamasında kızkardeşi Makbule Hanımın da (Atadan) bu partiye yazılmasını sağlamış. Fethi Bey'in anılarında ve olayların gelişiminden Gazi'nin böyle yapmasının nedeninin Fethi Bey'e kişisel bir güvence vermek olduğu anlaşılıyor.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.