Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürt Tarihi

Şerefname 1. Cilt

Şerefhan Bitlisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bütün devletler ittifaktan doğar Devletsizlik ise ittifaksızlıktan
Sayfa 195Kitabı okudu
DİYARBEKİR VE CEZİRE HÜKÜMDARLARI KONUSUNDADIR
Mansur bin Nasr bin Nasrüddevle Ahmed: Babası Nasr’dan sonra hükümdarlığa geçti.Sonra kendisiyle Vezir Fahrüddevle bin Cüheyr arasında savaş çıktı ve Fahrüddevle tarafından yenildi.Bundan bir süre sonra da kendisiyle Musul yöneticisi Ciğermiş arasında çatışma çıktı.Nasr’ı esir alan Ciğermiş,kendisini prangaya vurarak Cezire’de bir yahudinin evine kapattı.Nasr Muharrem 489(1097) tarihinde öldü.Onun ölümüyle,üyelerinden dört hükümdarın 91 yıl süreyle hüküm sürdükleri bu ailenin iktidar dönemi sona erdi.
Reklam
Tarih bilimini öğrenmenin 10 faydası vardır: 1-İnsanları tanımak. 2-Bilinmeyen konuları öğrenmekten duyulan zevk ve sevinç. 3-Tarih biliminin,fazla külfet ve zorlanmaya ihtiyaç göstermeyecek ölçüde kolay elde edilebilen,yakın çevreden öğrenilebilen ve hafıza gücü üzerine kurulan bir bilim olması. 4-Tarih biliminin aktardığı çeşitli sözleri öğrenmekle,gerçek ile uydurmayı,doğru ile yalanı birbirinden ayırt edebilmek. 5-İnsanın birçok tecrübeye sahip olması.Düşünürler,tecrübenin insanoğlunun özelliklerinden olduğunu söylemişler ve tecrübeyi “on akıl”a dahil etmişlerdir.Oysa insan,birçok tecrübeyi tarih okumakla elde eder. 6-Tarihçinin,ihtilaflı olmayan olaylar konusunda,düşünürlere danışma ihtiyacında olmaması. 7-Tarihi öğrenmenin,büyük sorunlar ve problemleşen olaylar konusunda,azimli kişilerin iradelerini güçlendirmesi. 8-Tarih bilgisinin,bu alanda güçlü ve söz sahibi olanlara,büyük olayların ve kara felaketlerin meydana gelmesi sırasında sükunet ve soğukkanlılık sağlaması,umut ve cesaret vermesi. 9-İnsanın,sürekli olarak tarih okumakla,felaketlerin ve üzücü olayların meydana gelmesi sırasında sebat ve hoşgörünün basamaklarını çıkabilmek gücünü elde etmesi. 10-Bütün bunlara ek olarak tarih bilgisinin bir de şu faydası vardır: Sultanlar ve krallar sürekli olarak tarih kitaplarına baktıkları takdirde,onun aracılığıyla,yüce padişah olan Allah’ın mülkü dilediğinden almakta ve dilediğine vermekteki kudretinin ölçüsünü anlarlar; artık dünya onlara yüz çevirdiğinde aldanıp gurura kapılmazlar ve onlara sırt çevirdiğinde de üzülmezler.
DİYARBEKİR VE CEZİRE HÜKÜMDARLARI KONUSUNDADIR
Said bin Nasrüddevle Ahmed: Az sayılmayan bir süre, Amed valisiydi.Halkın işleriyle ilgilenir,güçsüzleri ve yoksulları sever,onlara karşı merhamet ve şefkatle davranırdı.Halk, 465(1073) yılında ölen bu hükümdar zamanında,günlerini güvenlik ve bolluk içinde geçirdi.
DİYARBEKİR VE CEZİRE HÜKÜMDARLARI KONUSUNDADIR
Nasr bin Nasrüddevle Ahmed: Babasının ölümünden sonra hükümdarlığı eline aldı ve Fahrüddevle bin Cüheyr’in vezirliği sayesinde tam 21 yıl devlet işlerini yönetti.Sonra kendisiyle kardeşi Said arasında iktidar üzerine anlaşmazlık çıktı; kendisi Meyyafarıkin’de tek başına hüküm sürmeye devam etti; Said ise Amed’de babasının yerine bağımsızlığını ilan etti.Bu durum, Nasr’ın öldüğü Zilhicce 472(1080) tarihine kadar devam etti.
HİZAN HÜKÜMDARLARI VE BU ADLA ADLANDIRILMALARININ NEDENİ HAKKINDADIR
Hikaye edilir ki, Hizan adı, dillerde ve ağızlarda yaygın halde dolaştığı gibi eskiden “seherlerde kalkanlar” anlamına gelen “Seherxizan (Seherhizan)” idi.Çünkü Kürdistan şehirleri arasında bu ülkenin halkı gece ve seherlerde kalkıp ibadet etmekle,günahlardan sakınmakla,dindarlıkla,güvenilir olmakla ve dine sımsıkı sarılmakla ün yapmışlardı.O kadar ki, küçükleri de, büyükleri de beş vakit namazı kaçırmazlardı.Nihayet adları hafifletip sonundan birkaç harf atarak kısaltmaya eğilimli olan,örneğin Şemseddin’i “Şemo”, İzzeddin’i “Azo”,Cimşid’i “Cımo”,Ebdal’ı “Ebdo” şeklinde telaffuz eden Kürtler,bu gelenekleri gereğince,bu adı da kısaltıp, başındaki “seher” sözcüğünü atmak suretiyle “Hizan” dediler.
Sayfa 237Kitabı okudu
Reklam
DİYARBEKİR VE CEZİRE HÜKÜMDARLARI KONUSUNDADIR
Bilim adamlarından basiret sahibi olanlarınca bilindiği gibi Kürtlerden Diyarbekir ve Cezire’de bağımsız olarak ilk hükümdarlık görevinde bulunan, Ahmed bin Mervan: Abbasi Halifesi El-Kadir Billah Ahmed bin İshak döneminde bu hükümdarın şanı yüceldi ve ünü ufuklara uçtu; o kadar ki Halife kendisini “Nasrüddevle” unvanıyla taltif etti.80 yıl bolluk ve mutlu bir hayat içinde yaşayan Ahmed bin Mervan,bağımsız olarak 52 yıl hüküm sürdü.Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’e bir elçi göndererek kendisine itaatini ve bağlılığını sundu.Nasrüddevle Ahmed bin Mervan, 453(1062) yılında tabiî eceliyle öldü.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.