Günümüz Türk Şiiri Üzerine Eleştiriler

Ali Celep
13 Şubat 2024
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

2024 19. kitabı
Şair Yazar Eleştirmen Ali Celep’in Şiir Eleştirileri Bağlamında Şiire Bakışı Şair-Eleştirmen Ali Celep’in şiir ve eleştiri kitapları¹ üzerinden şiire ve şaire bakışı hakkında etraflıca bir değinide bulunmak istiyorum. Şiir eleştirileri, Modern Türk Şiiri ve İkinci Yeni Türk Şiiri perspektifinde ele alınmış gözükse de genel manada şiir ve şair noktasında yol alınmaktadır. Batılılaşma, küreselleşme, modernleşme gibi etraf noktalarda da şiirin durumu, şairin duruşu, şairin aksülamelleri gibi birçok konu hakkında fikirler beyan edilmektedir. Başka bir ifadeyle adına ‘dünya sistemi’ denilen evrensel kötülük yapılanması ve dayatması karşısında gerek şiirin gerekse de şairin söyleyecekleri vardır ve olacaktır da. Zamanla değişen, gelişen her şeyde olduğu üzere mutantan hayatta olduğu gibi mutantan şiiri de beraberinde taşımaktadır. Yazar, şiirlerde hep bir orijinalliği aramaktadır. ‘Ayağa ilk kalkan hareketi başlatır. Sonrakiler yansımadır’ anlayışındaki gibi bir orijinalitedir bu. ‘İyi şiirin bir özelliği keyfiyet mektepli okurda bir özel kabul duygusu oluşturmasıdır’ mantığında bir bakıştır bu. Yoran değil sarsıcı şiirdir aradığı. Toplumcu gerçekçi, kıvamında imge sesi ile iyi söylenmiş, derinliği olan şiirler şeklinde uzunca bir sıralama yapabiliriz. Şair; derdi olan, vakarından başka kazancı olmayan bir okur kitlesini de hedeflemektedir. Her hâlükârda okurla işlevsel bir bağ kurulmaktadır. Yazar, bütün şiir eleştirileriyle beraber bir nevi bu alandaki manifestosunu da serimlemektedir. Anlatım gerçekliği duyarlı, kolun kırılıp yen’in içinde kaldığı hakkaniyettedir. Dökmeden, kırmadan işini yapar. Bir şiir eleştirmeninde olması gereken varsıl şiir birikimiyle şiirleri ve şiir kitaplarını ele alıp yorumlar. Eleştirileri temelsiz övgülere ve insafsız yergilere kapalıdır.
Şiir DeyinceAli Celep · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 20242 okunma

Ali CelepYazar · 0 kitap
Şiir ve eleştiri alanında eserler veren, özellikle günümüz Türk şiirine yönelik eleştirileriyle tanınan şair ve yazardır. Ankara Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan Celep, Sakarya-Arifiye'de yaşamakta olup, herhangi bir edebi gruba bağlı kalmayan özgün bir edebi kişiliğe sahiptir.