Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm

Otto F. Kernberg

Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm Gönderileri

Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm kitaplarını, Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm sözleri ve alıntılarını, Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm yazarlarını, Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yakın zamana kadar ''sınır'' teriminin hem nevrotik semptomatoloji hızla, açık psikotik tepkiye gerileyen hastaların geçici akut durumlarından, hem de kronik olarak nevroz ile psikoz arasında sınır düzeyde kararlı bir biçimde işlev gören hastalardan bahsederken kullanılması nedeniyle literatürde çok karşılılık meydana geldi..
Hastanın kendi büyüklenmeci kendiliğine tutunma ve analisti bağımsız, özerk bir kişi olarak kabul etmekten kaçınma gayretleri, tutarlı bir şekilde şiddetli hasetine, nefret edilen ve sadist olarak algılanan anne imgesiyle korkulan ilişkiye ve kişisel anlamdan yoksun bir dünyada boş bir yalnızlık duygusu korkusuna karşı savunmasını açığa çıkarır.
Sayfa 248Kitabı okudu
Reklam
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Kernberg bu kitabında Kohut’u yıkıcılığa ve saldırganlığa incelemeye olanak vermemesi sebebiyle eleştiriyor. Şiddetli aktarım ve karşı aktarımı terapinin esası olarak değerlendirerek bunları tüm kitap boyunca ele almış. Narsisistin, savunma bakımından sınırduruma benzediğini ama sınırdurumdan ‘’daha iyi psikososyal işlev’’ gösterdiğini savunmuş.
Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm
Sınır Durumlar ve Patolojik NarsisizmOtto F. Kernberg · Metis Yayınları · 202054 okunma
Ben ideali;
Klinik olarak, bu özel üstben yapısının yetersiz bütünleşmesinden ya da hiç bütünleşmemesinden muzdarip bazı hastaların, nasıl dış hayranlık, sevgi ve takdir kaynaklarına aşırı bağımlı hale geldiklerini gözlemek çarpıcıdır.
Sayfa 297Kitabı okudu
Jacobson (1964), normal "kendilik duygusunun", bireyin bütünleşmiş bir kendilik farkındalığından kaynaklandığını, "kendilik değeri" ya da "kendilik saygısı"nın ise böyle bütünleşmiş bir kendiliğe libidinal yatırım yapılmasına bağlı olduğunu belirtmektedir.
Sayfa 295Kitabı okudu
Seven ve sevilen iç nesneler dünyasının yitirilmesi, kendiliğin ve dünyanın anlamını yitirilmesine yol açar.
Sayfa 292Kitabı okudu
Reklam
Kohut, kendi tedavi yaklaşımının sonucu olarak, idealleştirilmiş ebeveyn imagosunun (imagonun arkaik yönlerinin) ben ve üstbenin genel yapısına (imagonun geç oidipal dönem öncesi ve oidipal yönleri) içselleştirilmesi olduğunu, bunun da üstben işleyişinde bir iyileşmeye yol açtığını söylemektedir (s. 298-9 [251]).
Sayfa 288Kitabı okudu
Benim görüşüme göre, idealleştirme aktarımı, patolojik bir idealleştirme türünü yansıtmaktadır ve aktarımda büyüklenmeci kendiliğin büyük ölçekli canlanmasına karşılık gelmektedir.
Sayfa 260Kitabı okudu
Kohut, normal ve patolojik narsisizmin ve normal ve patolojik nesne ilişkilerinin değişimlerini, içselleştirilmiş nesne ilişkilerinin değişimleri temelinde analiz etmekten ziyade sanki büyük ölçüde libidinal yatırımların niteliğine bağlı olarak analiz ediyor.
Sayfa 252Kitabı okudu
Psikanalitik enstitü adaylarının narsisist kişilik yapısına sahip olmamaları gerekir (Sachs 1947).
Sayfa 235Kitabı okudu
129 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.