Sonra Akşam

Ercan Ata
27 Şubat 2025
Çıra Yayınları

2025 14. kitabı
“Sonra Akşam” Şiirlerinin Çağrıştırdıkları Şair Ercan Ata’nın aldığı ödüllerin devamında gelen ilk şiir kitabı, “Ten ve Gölge”nin ilk baskısı 2015 tarihinde yapılmış. Devamında‎ “Sonra Akşam”¹ Şairin ikinci şiir kitabıdır. Bu iki şiir kitabı üzerinden şairin şiir sesini, biçemini daha iyi gözlemleyebiliyoruz. Şiirlerde kullanılan kimi kelimeler ve imajlar üzerinden şiirlerin gelenekten beslenmiş ama modern bir söyleyiş güzergâhında yol almış olduğunu öncelikli olarak söyleyebiliriz. Her ne kadar ‘Ten ve Gölge’ de lirik bir anlatım kendisini hissettirse de her iki şiir kitabındaki ses benzerliği, üslubu ve şairin şiir dokusuyla müsellem sabitkadem bir dil üzerine yol almış olduğunu, mütenasip bir değerlendirme olarak ifade edebiliriz. ‎Şiirler tema olarak, daha çok akşam ve gece olguları üzerinden ölüm konusu işlenmektedir. Başka bir ifadeyle akşam, gece ve zaman olgularının tematize edildiğini söylesek yeridir. Bu anlatımlarda daha ziyadesiyle günün ve dahi hayatın bitimine vurgu yapılmaktadır. Öyle ya her canlının sesleri süpürülüp siluetlerinin tamamı gerisin geri kalplerine gömülecektir. Ayrıca kitabın içeriğinde, şair olgunluğunun getirisi olan hayatı ve zamanı sorgulayış şeklinde bütüncül bir bakışla konular ele alınıp işlenmektedir. Şiirlerde öne çıkan temler olarak da “ölüm, akşam, gece, zaman, ayna, kuyu, ırmak, ceylan, gül, çiçek, kuş, yağmur” gibi ifadeleri sıralayabiliriz. ‎‎Şair, çok çeşitli zengin içerikli kelimelere ve imgelere yer vermektedir. Bu farklı kelimeler, imgeler içerisinde ustalıkla yedirilmektedir. “Projektör, integral, metamorfoz (başkalaşma), liberation (kurtuluş), ahar, paradise (cennet), sabık (eski), mezamir, lal ü ebkem (dili tutulmuş), turfa (işe yaramaz), teşrin (ekim-kasım ortak adı), ariyet (karşılıksız verilen mal), sulb,
Sonra AkşamErcan Ata · Çıra Yayınları · 20252 okunma

Ercan AtaYazar · 4 kitap
Eğitimci, şair ve yazar. 8 Kasım 1973'te Edirne'de doğdu. Korucu Köyü İlkokulu, Edirne Mimar Sinan Ortaokulu ve Edirne Öğretmen Lisesini bitirdikten (1990) sonra Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu (1995). Öğrencilik yıllarında İstanbul'da anketörlük, Ünlem Yayınlarında satış temsilciliği, ulusal basın reklam satış temsilciliği, yerel basında (İskilip Memleket, İskilip’in Sesi, Çorum Hakimiyet, Çorum Haber gazetesi, Gazetehaber7 sitesi) köşe yazarlığı yaptı. Fakülteyi bitirdikten sonra da hayatını ve çalışmalarını İstanbul'da sürdürdü. 1996 yılından bu yana İstanbul'daki orta dereceli okullarda Türk Dili ve Edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya devam etmektedir. Fatma Ata ile evli ve Asude Şeyma Ata ile Ahmet Yusuf Ata adlarında iki çocuk babasıdır. Ercan Ata'nın ilk edebi ürünü Eylül 1977'de Yedi İklim dergisinin 90. sayısında yer aldı. Sonraki yıllarda şiirleri ve öyküleri ile diğer edebi çalışmalarını Yedi İklim, Temmuz, İstanbul Bir Nokta, Hayal Bilgisi, Temrin, Barbar, Diyanet Aylık Dergi dergilerinde yayımladı. Ödülleri: Cahit Zarifoğlu Şiir Yarışması Birinciliği, 25/5/1993, “Karmen Alın Yazımız” şiiriyle, Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali Dadaloğlu Özel Ödülü - Şiir dalında, Türkiye çapında- 14 Ekim 1995, “Yeni Çağa Şiirler” adlı dosya ile. ESERLERİ: Şiir: Ten ve Gölge (1995), Hikâye: Son Bisküvi (2016). Deneme: Boşluk Değil Hayat (2022)