Söylem Etiği

Orijinal Adı:
Diskursethik
9786254442087

2025 285. kitabı
1929’da dünyaya gelmiş Alman felsefeci/felsefe profesörü, sosyolog ve siyaset bilimci Jürgen Habermas yazdığı bu kitapla ve Kantçı ahlak teorisini iletişimsel-kuramsal araçlarla yeniden formüle etmeyi deneyerek ‘söylem etiği’ kuramını geliştirirmiştir. Kant’ın o katı ahlak kuralını insanların söyleminde(dil kullanımında) temellendirmeye ve söylemi(dili) ahlakın mutfağı olarak görmeye çalışmıştır. Kamusal alan kavramı ve iletişimsel eylemin pragmatizmi ile tanınan Habermas’ın Söylem Etiği, “Bir konuşmada tarafların geçerlilik iddiaları ortaya koydukları ve makul gerekçelerle uzlaşıma varmaya çalıştıkları, söylem merkezli etik kuramdır.” -Kişi söyleme katılmakla, söylemin kurallarını kabul etmiş olur. -Söylem etiğinde, uzlaşı şart değilse de, evrensel bir norm olacak biçimde bir anlaşmaya varmak asıl amaçtır. -Evrensel ahlak ilkelerini pratik ve ortak bir yarar sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ussal tartışmalar temelinde ele almak mümkündür. Ancak tartışmanın tarafsız bir biçimde sürdürülmesi ve bir ussallık temelinde ilerlemesi gerekir. İşte bu hedefe ulaşmak için Habermas, Söylem etiğinin Kant etiğiyle benzerliklerini ve farklılıklarını, Hegel'in Kant etiğine yönelik eleştirileri çerçevesinde ortaya koymakla beraber Bernard Williams, MacIntyre, Charles Taylor ve Rawls gibi başka bazı çağdaş filozoflarla etiğin temel sorunları üzerine bir tartışmaya girişmektedir. Kapsamlı ve düşünce üreten bir eser.
Söylem EtiğiJürgen Habermas · Fol Kitap Yayınları · 20206 okunma

Jürgen HabermasYazar · 14 kitap
Jürgen Habermas, Alman felsefeci/felsefe profesörü, sosyolog ve siyaset bilimcidir. Müzakereci demokrasi düşüncesini geliştiren isim olarak bilinir. Eleştirel kuram ve Amerikan pragmatizmi geleneğine mensuptur. Kuramındaki temel kavramlar kamusal alan (public sphere) ve iletişimsel eylemdir. Çalışmaları demokrasiye vurgu yaptığı için bazen Neo-Marksist olarak adlandırılır. Çalışmalarında özellikle, sosyal kuramın temellerine ve epistemolojiye, gelişmiş kapitalist endüstri toplumuna ve bu toplumlardaki demokrasi analizine, eleştirel sosyal evrimci içerikte yasaların ne anlam ifade ettiğine ve çağdaş siyasete –özellikle Avrupa siyasetine– odaklanır. Modern liberal kurumların içinde olduğu varsayılan akılcı (rasyonel) - eleştirel iletişim üzerinden modernizmin yeniden ayağa kaldırılabilmesi için insanların iletişim, tartışma ve akılcı çıkarlar peşine düşme yeteneklerinde aklın olabilirliğine, özgürleştirilmesine yönelik kuramsal bir sistem geliştirmiştir. Buna "İletişimsel Eylem Kuramı" adını vermiştir. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 7., 2008 yılında 22. sırada yer almıştır. Hayatı ve Düşüncesi; 1961 yılında Marburg'da doçent oldu. 1961-1964 yılları arasında Heidelberg Üniversitesi'nde felsefe dersleri verdi. 1964 yılında Frankfurt Üniversitesi'nde felsefe ve sosyoloji profesörü oldu. 1971-1981 yıllarında Starnberg'deki, bilim-teknik dünyasının yaşam koşullarını araştıran Max Planck Enstitüsü'nün müdürlüğünü yaptı. 1981'de Berkeley Üniversitesi'nde konuk profesör olarak bulundu. 1982 yılında Frankfurt Üniversitesi'ne profesör olarak geri döndü. 1994 yılında buradan emekli oldu ve Northwestern Üniversitesi'nde konuk profesör olarak seminerler verdi. Prospect dergisi tarafında 2015 yılının Nisan ayında açıklanan ve yaklaşık 3000 kişi ile yaptığı dünyanın önde gelen düşünürleri anketinde Habermas yedinci sırada yer almıştır. Alman filozof ve sosyolog Jürgen Habermas, 96 yaşında 14 Mart 2026 tarihinde vefat etmiştir.