Sükûnet

Ekim 2023
Sms Yayınları

2024 7. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2024 22:24
#Okudum #KitapYorum #Sükûnet #KateMaxwell #SoysalYayınGrubu #Roman #460Sayfa Merhaba arkadaşlar, Bugün sizlere Soysal Yayınevi'nden çıkan çevirisi Gizem Büyükbaş'a ait, Kate Maxwell'in yazmış olduğu "SÜKÛNET" isimli romanı tanıtmaya çalışacağım. Bu bir aile romanı. Sıradışı, farklı, etkileyici, sürükleyici ve düşündürücü. Neden farklı?.. Çünkü okunan ülkeye göre değişkenlik gösteriyor. Bazıları için olağan, sıradan, tasvip edilen bir görüntü oluştursa da; din, örf adet ve geleneği farklı milletler olaylara esnek, kabul edilebilirlik ölçülerde doğal bakmıyor. Zira evlilik dışı, bir sperm bankası aracılığı ile bekâr bir annenin anne olma isteği var. Tabi üzerinde çokça konuşulabilecek bir durum. Bazı uzmanların karşı çıktığı, tasvip etmediği, sıcak bakmadığı bir olgu. Birkaç nesil sonra, sperm bankasından alınan numunenin, kadının yakın bir akrabasına ait olup olmadığına dair ufakta olsa bir ihtimal var. Sanırım herkes farklı düşünür. Küçük bir araştırmaya göre donörlerin yarısından çoğu Danimarkalı erkekler. Bu da artı bilgi olsun. Yabancı romanlar çoğu zaman yakın ve güzel olmakla birlikte bir o kadar uzak ve yabancı. Belki hisler, istekler, bakış açıları bir yerde tutsa da; yetiştirilme, toplum, aile, mensubu olduğun din ve uyruk bir makasın en geniş açıyla açılımı kadar geniş. Hani belgeseller vardır ülkeleri tanıtan, çoğumuz ilgi ve merakla izleriz. Bazen de olamaz nasıl olur!? Nasıl bir gelenek? Böylesi de mi var? deriz ya!.. İşte roman türünde de yaşanan kural, davranış, insan ilişkileri, tarzları bizden fersah fersah başka. Onlara doğal bize anormal. Her kitap gerçekten ayrı bir dünya. Bu yüzden benimsemek için, sarılıp sahip çıkmak için ortak değerlerin bütünlüğü gerekiyor. Bu yüzden korumaya ihtiyaç duyuyoruz belki de... Ben keyifle, ilgiyle okudum.
SükûnetKate Maxwell · Sms Yayınları · 20235 okunma
2024 15. kitabı
Kim istemez ki en çok istediğini hiç beklemediği bir yerden gelmesini. İnsan o kadar güzel şeylerin hayalini yapar ki çoğunun gerçekleşmesi söz konusu iken gerçekleşmeyen bir o kadar hayaller de vardır. Gercekleşmesi dahilinde insanın yaşadığı haz anlatılmazsa da hissetmesi, hissedilmesi de harika bir keyif olur. Yalnız kimi zaman gerçekleşen hayalerin merdivenlerini çıkarken zorlanmamak elde değil.  Ne de olsa hayat kolay yaşanmıyor. Stevie,  başarılı bir kariyere ve aynı zamanda göze çarpan, alımlı bir sosyal hayata sahiptir. Denilir ya bekarlık sultanlıktır, diye Stevie için bu böyle iken çok arzuladığı bebeği olma hayaline de bir an önce kavuşmak isterdi. Verdiği kararla bebek sahibi olması imkansız değildi. Bu kararını tartışmaya açık ve ülkemizde yasak olan sperm bankasından denemek istiyor. Erkek olmadan bazı olguların oluşmasına dikkat çekerken doğumun verdiği sıkıntı ve dünyaya merhaba diyen Ash'in varlığı ile sonraki hayatının yaşayışı, bekarlık hayatı gibi olmayacağının fark etmesi kendisi için acı bir tecrübe oldu. Dedik ya hayat merdiveni kolay tırmanılmıyor. Gerçeklerin acı yüzü inkar edilemez. Gelecek hep bir mücadeledir. Her ne kadar fırsat varken keyif almaya bak, her anın tadını çıkar,  desek de Stevie'nin böyle  bir ana sahip olması yine de kendisinin yaratacağı zamana bağlıdır. Hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Çocuk sahibi olmak apayrı bir sorumluluktur. Tadını bilen meyvenin vitaminini almayı bilir. Peki Stevie için bu meyve nasıl bir vitamin tadı verir? Yoksa hata yaptığını mı düşünür? Anne olmak her kadının arzuladığı bir duygudur.  Sükunetle yanaşmak ve adım atmak gerek. Neden olmasın en çok istediğin şey, en beklenmedik yerden gelmesini. Arzu edilen bir an başa gelebilir. Sükunet kitabı benim için farklı bir deneyim oldu. Bilgi içerikli olması
SükûnetKate Maxwell · Sms Yayınları · 20235 okunma