Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultan'dan Atatürk'e Türkiye

Andrew Mango

Sultan'dan Atatürk'e Türkiye Gönderileri

Sultan'dan Atatürk'e Türkiye kitaplarını, Sultan'dan Atatürk'e Türkiye sözleri ve alıntılarını, Sultan'dan Atatürk'e Türkiye yazarlarını, Sultan'dan Atatürk'e Türkiye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İngiliz yüksek komiseri Sör Horace Rumbold, İstanbul'dan Lozan Barış Konferansı için ayrılmaya hazırlanırken Kemalist Türkleri canlandıran ruhun "Avrupa'ya karşı Asya" diye özetlenebileceğini yazmıştı. Yanılıyordu. Atatürk'ün ileri görüşü küreselleşmeye ve bilgi temelli evrensel bir medeniyete bakıyordu, yani bugün içinde yaşadığımız dünyaya.
Sayfa 218 - PegasusKitabı okudu
Irkçılığın yalnızca Almanya'da değil, bütün medeni Batı dünyasında yaygın olduğu bir zamanda ırkçılıkla flört etti. Ancak hiçbir zaman aşırıya kaçmadı.
Sayfa 217 - PegasusKitabı okudu
Reklam
Atatürk'ün modern Türkiye'yi kurma çalışmaları tamamlanmıştı. Ülkenin daha sonraki tarihi, atılan temelin sağlam olduğunu göstermiştir.
Sayfa 216 - PegasusKitabı okudu
Lozan Antlaşması Türk ulusal devletinin kuruluş belgesidir. Ancak bu belge tamamlandığında devletin şekli, niteliği ve organları henüz belirlenmemişti. İsmet Paşa, antlaşmayı Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adına imzalamıştı. Ülke kısa süre içinde yeni adını alacaktı.
Sayfa 207Kitabı okudu
"Lozan barış masasında bahse mevzu olan meseleler üç, dört yıllık yeni bir devreye münhasır kalmıyordu. Konferansta , yüzyıllık hesapları görülüyordu.
Sayfa 199 - PegasusKitabı okudu
Kasım 1918'de yenilmiş çok uluslu Osmanlı İmparatorluğu'na dayatılmış olan Mondros Ateşkes Antlaşması, zafer kazanmış yeni Türk hükümetiyle müzakere edilen bu ateşkesle değiştirildi. Mondros, savaşı sona erdiremezken Mudanya sona erdirmeyi başardı.
Sayfa 169 - PegasusKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal neredeyse Ankara'ya gider gitmez bir haber ajansı kurdu. Anadolu Ajansı adı verilen ve profesyonel gazetecilerin istihdam edildiği bu ajans, Türk milliyetçilerini destekleyen haber ve yorumları yayarak ve onların fikirlerini yurt dışında duyurarak yurttaki moralin yükselmesine yardımcı oldu.
Sayfa 165 - PegasusKitabı okudu
Mustafa Kemal 1919'dan itibaren İngiliz, Fransız ya da İtalyan birlikleriyle savaşmadan isteklerini tek tek gerçekleştirmeyi başarmıştı. Bir kez daha bu yönteme başvurarak kuvvet tehdidini kullandı. Ve bir kez daha taktik işe yaradı. İngiltere'nin tavrı, Mustafa Kemal'in en başta tavsiye ettiği şekilde değişti.
Sayfa 160 - PegasusKitabı okudu
Lloyd George mesaja kayıtsız değildi ancak İngiliz ordusu daha anlayışlıydı. Ve Eylül 1922'de İngilizler ile Türkler arasında silahlı bir çatışmayı engelleyen unsur, İstanbul'daki İngiliz (İtilaf devletleri) başkomutanı General Harrington'un tutumu oldu.
Sayfa 159 - PegasusKitabı okudu
40 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.