Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye’de Toprak Meselesi ve Toplum Yapımızın Tarihi Oluşumu

Tarih ve Toplum

D. Mehmet Doğan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkler, müslüman olduktan sonra "Allah'ın askerleri" (cündullah) olmayı çok arzu etmişlerdi. Hatta bunun için hadis yakıştırmaktan bile geri kalmamışlardı.
Sayfa 48 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Türklerin kütlevi olarak Müslümanlığa yöneldikleri dönem İslam âleminin çok kritik bir devresine rastlamaktadır. Abbasî hilafeti otoritesini kaybetmiş, sapık cereyanlar güçlenmiş, Sünnî müslümanlık tehlikeye düşmüştü. Arapların başlangıçtaki imanî heyecanları sönmüş, fetihlerin neticesini devşirmek eğilimi ön plana çıkmış, ahlâki çözülme had safhaya ulaşmıştı.
Sayfa 47 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Yabancıların baskıları semeresini verdi. 18 Haziran 1867 tarihli "İstimlâk nizamnamesi" yabancılara Türkiye'de gayrimenkul mülkiyet edinme hakkını veriyordu.
Sayfa 183 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Osmanlı Devleti'nde İslam hukukunun uygulanması sonucu, yabancılar Osmanlı ülkesinde mülk edinemez, toprak sahibi olamazdı. Yalnız satın alma değil, miras yoluyla intikalde imkânsızdı.
Sayfa 182 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Osmanlı, gazi insan tipinin yerine tüccar, sanayici, üretici insan tipini ikâme edememiştir. Veya Bu tipleri birlikte yaşatamamıştır. Elde edilen zenginlikler bu yüzden batıdaki gibi yatırıma değil, lüks tüketime yöneltilmiştir. Bu tipin oluşmaması, Batı ile mücadeleyi sırf askerî planda görmekle neticelenmiştir. Askerî mücadelede ise, değişen teknoloji sonucu belirler.
Sayfa 164 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Gerçekte reformların halk için yapıldığı sık sık tekrarlanır. Ama bu sözden öteye gitmez. Reformcular, reformu sosyal özünden tecrit edip, kendi psikolojik tatminlerine yarayışlı bir çerçeveye bilerek veya bilmeyerek oturturlar.
Sayfa 267 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Gerçekte reform halk için değil, reformcular içindir.
Sayfa 267 - İz YayıncılıkKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.