Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Üniversiteler İçin Eski Türk Edebiyatı Tarihi

Ahmet Atilla Şentürk

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Anadolu'da yazıldığı tespit edilebilen en eski Türkçe şiir ise, XIII. asrın sonlarında Gelibolulu Muhyiddin tarafından Farsçadan tercüme edilen Tercüme-i Menâkıb-ı Şeyh Evhaduddîn-i Kirmânî adlı eserde yer alan Evhaduddîn-i Kirmânî'nin Farsça-Türkçe mülemma gazelidir.
Sayfa 42 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Yine eldeki bilgilere göre Anadolu'da yazılan ilk Türkçe eser Hakîm Bereket tarafından kaleme alınmış, tıp ilmine dair Tuhfe-i Mubârizi'dir
Reklam
Fuad Köprülü ve onu takip eden bazı araştırmacılara göre; Şeyyâd Hamza XIII. asırda Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Anadolu'da yaşamış ve yazdığı dinî-tasavvufî şiirleriyle Ahmed Fakîh'i takip etmiştir.
Sayfa 78 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Bugünkü bilgilere göre Anadolu'da telif edilen ilk eser, Malazgirt Zaferi'nden 30 sene kadar sonra, Danişmendoğullarının Kayseri Dizdarı olan İbnü'l Kemal İlyas b. Ahmed'in yazdığı ve Danişmendoğulları Devleti'nin kurucusu Gümüş-Tigin Ahmed Gazi'ye sunduğu Keşfü'l akabe adlı astronomiye dair eserdir
Gazneli Devleti`nin en meşhur hükümdarı Gazneli Mahmûd ile bir derviş arasında geçen karşılıklı konuşmayı konu edinen Dâstân-ı Sultan Mahmûd mesnevîsi, 79 beyit olup aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün' kalıbıyla yazılmıştır. Bu küçük mesnevisinde diğer șirlerinde olduğu gibi dünyanın fâniliğini vurgulamaya çalışan Şeyyad Hamza, kudretli bir hükümdar olan Gazneli Mahmúd íle yoksul dervişi, yani madde ile mânayı karşılaştırarak, nefsine hükmetmesini bilen dervişin varlık ve ihtişam içinde olan sultandan üstünlüğünü vurgulamıştır. Mesnevi, Sadettin Buluç tarafından tıpkıbasım ve çeviri yazısıyla birlikte neşredilmiştir ("Şeyyåd Hamza'nın Bilin meyen Bir Mesnevisi", Türkiyat Mecmuası, c. XV, istanbul 1969, s. 247-63).
Sayfa 80 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Mutasavvıf bir şair olan Gülşehrî, nazım tekniğine hâkim, dili ve aruz veznini iyi kullanan yüksek derecede bir sanatkârdır.
Sayfa 83 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Mantıku't-tayr, Gülşehrî'nin Feriddüdîn-i Attâr'ın aynı isimdeki eserini esas alarak meydana getirdiği, vahdet-i vücut inancını işleyen alegorik bir mesnevidir.
Sayfa 83 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.